Рисунка на скулптора достигна цена от 1,9 милиона евро

Сумата е рекордна за рисунка на Бернини. Най-високата цена за подобна творба на бароковия майстор до момента е достигала 139 000 евро през 2014 г. в Ню Йорк.

Скицата носи името "Академия на човека" и изобразява седнал мъж сред растителен декор. Нарисувана е със сангвин от 1630 г. до 1640 г.

Първоначалната й оценка беше около 50 000 евро. В резултат на интензивното наддаване обаче произведението беше продадено за 1 937 500 евро.

"Тази рисунка идва от частна колекция в Компиен, която включва и други важни произведения. Виждаме, че художникът не е забравил силата и мъжествеността на героите на Микеланджело – характерно за неговото творчество е  характера, който блика от творбите му, както и по-изявената мускулатура. Движението  е основно в произведенията му, забелязва се и тук, в жизнеността на субекта", заяви Доминик Льо Конт, директор на аукционна къща "Аксион".

Името на новия собственик на произведението и неговата националност не се съобщават. Известни са само още седем подобни рисунки от Бернини, всички съхранявани в музеи. Една от тях е в галерията "Уфици" във Флоренция.

Продават на търг писма на принцеса Даяна (ВИДЕО)

Скицата  открита в наследствен имот в Компиен първоначално са  приписвали на френския скулптор Пиер Пюже, в последствие е разпозната като творба на Бернини. Най-голямата колекция от скулптори на бароковия автор се намира в Галерия Боргезе в Рим.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.