Реставрацията трябва да бъде направена така, че статуята да не се нужда от подобрения поне още 90 години

Основен ремонт на емблематичната статуя на Исус Христос в Рио де Жанейро. Блясъкът й ще бъде върнат по повод 90-тата годишнина от поставянето й.

Вече дни наред десетки реставратори, инженери,, архитекти и дори геолози изкачват 38 метровата статуя на Исус Христос с мисия да я приведат във възможно най-добрия вид за годишнината на монумента през октомври.

Екипът ще тстрани ръждата, ще възстанови всички липсващи камъчета, които са част от структурата и ще запълни отворилите се пукнатини.

Именно намирането на същия камък - триъгълен стеатит, за запазване на цвета, е едно от най-големите предизвикателства.

"Тези камъчета се режат ръчно. Всяко оттях е с уникална форма и няма как да използваме машина“, обясни архитектът Кристина Вентура.

Рио де Жанейро почете жертвите на COVID-19 (ВИДЕО)

Реставрацията трябва да бъде направена така, че статуята да не се нужда от подобрения поне още 90 години. Тя ще струва колосалните 4 милиона долара, осигурени от бразилския минен гигант "Вале" и Римокатолическата архиепископия на Рио.  

„Целта на този проект е превантивно консервиране и  възстановяване на частите. Нашата основна работа е да диагностицираме, адаптираме и оставим Христос с взети всички защитни мерки, за да му дадем по-голяма продължителност на живота", допълва Вентура.

Статуята на Исус Христос, която се извисява над Рио Де Жанейро, се намира на върха на планината Корковадо. Създадена е от французина Пол Ландовски и е открита през 1931. Общата височина на монумента е 38 метра. Само главата е почти 4 метра, като тежи 40 тона. Всяка година мястото се посещава от 2 милиона души.