Това заяви премиерът след заседанието на Европейския съвет

Ключовото, върху което евролидерите са се обединили на срещата днес е, че ваксините трябва да се разпределят по начин, който да помогне на всички държави членки едновременно да излязат от пандемията. Това заяви премиерът Бойко Борисов след онлайн заседанието на Европейския съвет. 

„Има много детайли и спорове, но накрая днешната ключова дума е солидарност, заедност. Доволен съм от много тежките дискусии. Мисля, че всички държави членки разбраха колко е важно за пред света, за пред нашите сънародници, всеки един от нас да знае, че ще получи пропорционално толкова ваксини, колкото са необходими”, добави министър-председателят.

 

 

Борисов e изразил пълна подкрепа към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за изключително твърдата позиция по отношение на спазването на договорите от страна на компаниите-производители, чиито ваксини бяха избрани от ЕК и съответно одобрени от Европейската агенция по лекарствата. 

Премиерът обяви, че днес евролидерите са получили информация за руската ваксина „Спутник V”. „Те са представили своите документи в Европейската агенция по лекарствата. Тепърва ще се одобрява, ако се одобри в следващите месеци - най-рано - юни”, добави Борисов.  

Лидерите на ЕС обсъдиха напредването на ваксинацията

Относно цифровия дигитален сертификат премиерът каза, че са се отчели всички проблеми, които възникват около личните данни, с хората, които не могат да бъдат ваксинирани или имат заболявания, непозволяващи имунизация. 

„Възможността на хората да пътуват свободно, да се движат свободно - основен принцип в Европейския съюз - да бъде спазен. Зеленият цифров дигитален сертификат да бъде в услуга за по-бързо и по-леко придвижване и да не се стига до карантиниране”, обясни още той.

Борисов каза, че е информирал колегите си относно „шпионажа, който се води в България и това, че се налага руски дипломати да се обявяват за персона нон грата”. „Всички колеги са много добре запознати с действията на българските правораздавателни органи”, допълни министър-председателят.  

В рамките на видеоконферентното заседание на Европейския съвет председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард е запознала членовете му с възможностите за засилването на международната роля на еврото.

„Планът за възстановяване на Европа и за излизане от тази рецесия, която пандемията ни доведе, изисква стабилно евро. Tова е в унисон с нашата програма от Чакалнята да влезем в Еврозоната и да приемем еврото“, акцентира премиерът.

Борисов съобщи, че всички лидери са приветствали американския президент Джо Байдън с „голяма радост”.

„Изключително съм удовлетворен от начина, по който той начерта бъдещето за взаимоотношенията с Европейския съюз. Пак повтарям, ключовата дума беше солидарност и взаимопомощ във всяка една сфера”, заключи премиерът.