Почти ежедневно те откарват заразени с COVID-19 до болницата в Бургас

Шестима шофьори на линейки в Приморско останаха без допълнителните възнаграждения за борба с коронавируса и работата на първа линия. Причината, според тях, е парадоксална - въпреки че карат линейки, те не са служители на Спешна помощ, а на щат в Община Приморско.

Почти всеки ден от 12-часовата смяна на шофьорите на линейки се случва поне по веднъж или няколко пъти да се откара болен с COVID-19 до болницата в Бургас. През лятото те обслужват повече от 50 хиляди души в Приморско, Созопол, Царево и селата. За разлика от колегите си от останалите кабинети на Центъра за спешна медицинска помощ, те не са получили нищо от програмата за хората на първа линия.

Сунгарска: Натискът върху здравната система е огромен

„Малко обидно е, че всички колеги от Бургас и отвсякъде получиха пари от министерството, а ние все едно не сме на първа линия. Вече една година не е имало месец без случаи с COVID-19”, казва Стамат Киров, който е шофьор на линейка.

„Ние си изпълняваме задълженията по 112, но съответно не получаваме каквото е за тези на първата линия”, допълва Пенчо Добрев, който също е шофьор на линейка.

Средствата за два месеца, които чакат шофьорите от Приморско са 12 хил. лв. В началото на февруари написали писмо и до Министерския съвет, и до Министерството на здравеопазването. Оттам им отговорили, че тъй като не са служители на Центъра за спешна медицинска помощ, не могат да получат допълнителния стимул.

„На нас ни се полагат съответните възнаграждения, както на всички, които работят в тези спешните центрове”, казва Янко Янакиев - шофьор на линейка.

Ръст на сигналите до "Спешна помощ" и на заразените медици

Заради малкия брой жители в Приморско преди години от Общината са създали спешния кабинет и са назначили служители. Единственият хибриден кабинет по Черноморието струва на местната власт 120 хил. лева на година. Но пък е обявен за чуждестранните туристи като спешен кабинет, работещ със единния спешен телефон в страната.

„Тези средства, за които претендират шофьорите, са абсолютно задължителни и необходими защото те са реално на първа линия”, заяви Димитър Германов - кмет Община Приморско

По казуса запитване е направила и Регионалната здравна инспекция. От там обясниха, че все още няма яснота под каква форма могат да бъдат изплатени допълнителните помощи за шестимата шофьори.

Репортер: Елена Танева