До май са осигурени всички плащания в условията на пандемия, заяви премиерът

„Над милиард вече са изплатени по мерките за запазване на заетостта. До май месец сме гарантирали всички плащания, които даваме в условията на пандемия“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание, съобщават от МС.

„300 000 работни места са запазени по мярката 60/40 и до момента са изплатени над 1 милиард лева. Плащанията по нея продължават до 31 май“, информира министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. По мярката 80/20 са изплатени 153 милиона лева за запазване на близо 30 000 работници в трите сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Транспорт“ и „Туризъм“. 54 милиона лева са изплатени на 50 000 работници и служители по мярката „Запази ме“ и по мярката 75/0. Министър Сачева заяви още, че над 50 000 са кандидатствалите семейства по мярката за подпомагане на семейства, чиито деца учат в онлайн режим, като до момента са изплатени 44,5 милиона лева за 41 898 семейства. Продължава и мярката за отпускане на средства за детегледачки, като до този момент 6592 семейства ползват детегледачка със средства от Министерство на труда и социалната политика.

161 213 безплатни винетки са осигурени за хората с увреждания, които са с 50 и с над 50% намалена трудоспособност. „Договорите за личните асистенти, които струват 214 милиона лева за цялата година, към момента са 36 181. Миналата година средствата са били 92 милиона лева“, уточни министър Сачева.

„Виждате тези, които толкова много говорят, за да защитават хората в неравностойно положение, колко пари е имало отпуснати за тях в предишни правителства“, заяви Борисов. Премиерът отбеляза, че средствата по програмата за лични асистенти на хората с увреждания са се увеличи двойно спрямо миналата година, а хората получили безплатни винетки са 161 213. „Така че много лесно може да се направи сравнението по начина, по който се грижим ние за тях и тези, които се опитват да кажат, че ги представляват“, посочи още министър-председателят. Бойко Борисов заяви, че следващото правителство ще решава дали и по какъв начин да бъдат продължени мерките за подпомагане на хората и бизнеса. 

Борисов съобщи новина и за предучилищната подготовка при 4-годишните.

 

 

„Изпълнихме ангажимента си да въведем задължителна предучилищна подготовка за децата от 4-годишна възраст и днес отпускаме допълнително 1,5 млн. лева на първите 52 общини в страната, които създадоха условия за провеждане тази подготовка в детските градини", каза Борисов.

Премиерът изтъкна, че допълнителните средства са предназначени за над 4000 деца. Борисов отбеляза още, че за настоящата година са предвидени общо 36 млн. лв. за издръжка на 4-годишните деца в градините.

„Мярката е част от управленската ни програма и част от усилията ни да включим повече деца ефективно в образователната система. Изследванията показват, че децата от уязвими групи, които са включени по-рано, имат много по-малко дефицити в знанията, по-голяма част от тях достигат до гимназиално образование и отпадат по-рядко от образователната система“, изтъкна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Министърът напомни, че след приетите през миналата година законодателни промени, общините имат възможност в рамките на три години да решат кога да се включат. От своя страна премиерът Бойко Борисов напомни, че благодарение на организирания от правителството механизъм над 50 000 деца бяха върнати или записани за първи път в градина и на училище.

Правителството отпусна и над 13 млн. лв.  за изпълнение на дейности на Фонд „Научни изследвания“. 

 

 

„Отпускаме средства в размер до 13 100 000 лева, с които ще бъдат финансирани проекти от конкурса на Фонд „Научни изследвания“ за фундаментални изследвания, включително свързани със значими обществени предизвикателства в резултат на пандемията от COVID-19", обяви Борисов.  Премиерът посочи още, че част от средствата са предвидени и за изпълнението на годишната програма на Фонда за 2021 г.

Председателят на БАН Юлиан Ревалски постави акцент върху ползите от финансирането на  фундаменталните научни изследвания на проектен принцип. „Те са в основата на приложните и иновационните изследвания“, добави Ревалски.

Необходимите средства за финансиране на конкурсните проекти, свързани с COVID-19, са в размер на 3 100 000 лв. Наред с тях се отпускат до 10 000 000 лв. за изпълнението на годишната програма на Фонда в по-голям обем. С тях ще бъдат финансирани 150 нови проектни предложения.

Очаква се в резултат от изпълнението на проектите да се постигне повишаване на количеството и качеството на фундаменталните научни изследвания, по-интензивни връзки между науката, образованието, бизнеса и обществото, както и участие на български учени в международни проекти.

По-късно премиерът се срещна с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Изпълнихме ангажиментите си към земеделските стопани в рамките на мандата. Миналата година те получиха най-високото подпомагане, осигурявано досега“, заяви министър-председателят.

 

 

Премиерът изтъкна, че земеделските стопани всяка година получават 1,6 млрд. лева по директни плащания. „За миналата година осигурихме най-високо подпомагане в селскостопанския сектор, защото се възползвахме от целия набор от инструменти, които Европейската комисия разреши на всяка страна членка да подкрепи земеделците заради COVID-кризата“, подчерта министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя добави, че 18,5 милиона лева под формата на де минимис бяха предоставени на земеделски стопани от седем области в страната за компенсиране на щетите от сушата през 2020 г.

✅ През месец декември 2020 г. бяха отпуснати 18.4 млн. лв. под формата на помощи на земеделски стопани от седем области...

Публикувахте от Бойко Борисов в Сряда, 31 март 2021 г.

„Там подпомогнахме зърнопроизводителите, тъй като бе регистриран спад от над 30 % при реколтата от пшеница, царевица за зърно или фуражни култури“, отбеляза министърът. Танева уточни, че се предвижда и помощ за земеделските стопани за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция.

Министър-председателят Борисов подчерта, че по линия на Плана за възстановяване и устойчивост са заложени 800 милиона лева за подобряване и рехабилитация на мрежата от напоителните системи в страната.