Това ще се случи с осигурените над 200 000 дози ваксини

Имунизационната кампания продължава с осигурените над 200 000 дози ваксини. Това заяви премиерът Бойко Борисов на заседание в Министерския съвет.

„Ваксинационната кампания активно може да продължи с осигурени над 200 000 дози ваксини срещу COVID-19 след като днес пристигнаха още 151 000 ваксини. По най-бързия начин РЗИ и личните лекари да ваксинират желаещите, да се отворят зелените коридори и ще имаме една сериозна армия от победили коронавируса – ваксинирани и оздравели“, обясни премиерът.

Рекорден брой нови случаи на COVID-19 от началото на пандемията у нас

В същото време продължава и подпомагането на хора и бизнеси в кризата. До момента 300 000 работни места са запазени по мярката 60/40, а изплатената сума е над 1 млрд. лева. Плащанията по тази мярка ще продължават до 31 май, обявиха от социалното министерство.

Правителството няма намерение да променя решението си за отпускането на мерките. 

„От първи април отваряме театри музеи, галерии, библиотеки, фитнесите на 30%, открити площи, градини, тераси до 23 часа на заведенията за хранене”, посочи премиерът Борисов.  

Кои мерки разхлабват от 1 април (ЗАПОВЕД)

Към момента над 4 500 са заразените с коронавирус потребители и персонал в социални услуги, а над 4 200 са ваксинираните. Затова министър Сачева призова процесът по имунизация да продължи.

„Заедно с РЗИ правим всичко възможно да увеличим броя на персонала, който се ваксинира, защото до момента трите огнища в домовете за стари хора всъщност възникнаха от неваксинирани лица от персонала”, обясни социалният министър.

България е предложена за „ваксини на солидарността“ от ЕС

Още 151 000 ваксини днес са пристигнали у нас, обяви Борисов. От кабинета обобщиха, че над милиард лева са парите в подкрепа на бизнеса в кризата.

„По мярката 80/20 до момента са платени 153 млн. за запазване на близо 30 000 работници за в трите сектора - хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм”, каза още Сачева.  

Кабинетът одобри и договор, с който Европейската комисия ни дарява над 134 000 антигенни теста, които ще бъдат използвани в болници, спешната помощ и поликлиниките.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК