Това обяви на брифинг здравният министър

Край на част от ограниченията в страната. Здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде заповед за това.

Ясли и детски градини отварят от понеделник, а от 12-ти април ще последват и училищата. При определени условия ще заработят ресторанти, фитнеси и театри.

На този фон, днес отново отбелязваме висок брой новозаразени и починали с COVID-19. Тази сутрин пристигна и нова доставка на ваксини, с което здравните власти се надяват да се ускори процесът по имунизация. А до месец се очакват общо около 1 милион дози от ваксините срещу COVID-19.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи още сутринта, че учениците ще се върнат в училище от 12 април по график, който ще бъде изработен съвместно с министъра на образованието Красимир Вълчев. Яслите и детските градини ще отворят отново на 5 април. Засега промяна на мерките за висшите училище няма.

„Вчера с много експерти коментирахме какво трябва да се случи занапред. Най-много от тях са на мнение, че учениците трябва да се върнат в класните стаи от 12 април”, каза проф. Ангелов.

 

 

Здравният министър обясни, че има предложение от 1 април фитнесите да заработят с 30% от капацитета си. Предвижда се театрите също да отворят от тази дата.

„Засега не предвиждаме мероприятия на закрито да се провеждат до края на април”, посочи Ангелов. 

„Моловете и големите магазини няма да отворят от четвъртък. Изключение най-вероятно ще се направи за тези, които могат да осигурят пространства на открито. Обмисля се отваряне на ресторантите, но само тези, които имат градини. Нощните заведения остават затворени”, заяви още здравният министър. 

„Леко обнадеждени сме от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните започва бавно да намалява. Надяваме се това да стане трайна тенденция. В Кюстендил се наблюдава такава от около седмица, в някои други областни градове - също. Надяваме се да сме на най-високата точка на пика, за който говорим”, допълни още той.

„Следим числата на всеки 12 часа и на базата на това взимаме решения. Ситуацията се наблюдава от всички експерти. Днес решенията ни ще бъдат облечени в заповед", посочи Ангелов.

Той съобщи още, че всички необходими мерки за безопасното провеждане на изборите са взети. „Призовавам всички български граждани да упражнят правото си на вот", каза здравният министър.

Висок брой починали с COVID-19 за денонощие

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че в 2/3 от областите на страната няма проблем с леглата и натоварването в болниците.

„Да, натискът в момента е по-голям, но възможността на системата да го поеме е още по-голяма. За най-натоварените области като София, Бургас, Шумен и др. няма откази за приемане и болниците намират начин да се справят със ситуацията”, каза той.

 

 

Относно мерките доц. Кунчев каза, че трябва да се взема предвид, че около милион българи вече са защитени. Вероятната бройка на преболедувалите е 500 000, а 450 000 са имунизирани.

„Това все още е малко, за да се отрази на епидемиологичния процес. Но е достатъчно голяма бройка, която да доведе до намаляване на темпа на нарастване, който наблюдаваме през последната седмица”, посочи доцентът.

Борисов: Ваксинацията и оздравелите дават оптимизъм, че ще излезем от пандемията май-юни

Всичко това давало основание за поетапно разхлабване на мерките.

 „Има оптимизъм, че май-юни ще излизаме от пандемията.Затова ние като ластик - отваряме, затваряме за по 10-15 дни. Когато хората се уморят от затварянето, пак отваряме”, добави Борисов.

"В края на април ще има свободен избор на ваксини. По-скоро трябва да работим върху мотивацията на гражданите, за да достигнем тези 70%, които ще ни осигурят спокойствие като общество”, добави главният държавен здравен инспектор.

Той обясни, че се отваря това, което не крие риск. „В заведенията - само откритите пространства, фитнесите, спортните и танцовите зали - там, където хората могат да намерят отдушник от мерките”, каза още той.

Кунчев беше категоричен, че ново затягане на мерките ще има, когато заболеваемостта продължи да расте рязко. По думите му в момента това е преодоляно и се върви към плато.

Пристигна нова пратка с ваксини

Тази сутрин у нас пристигнаха 51 600 дози от ваксината на Moderna. Те бяха доставени в сградата на „БулБио-НЦЗПБ“. Това е петата пратка от този препарат за страната ни. Ваксините ще бъдат разпределени по регионалните здравни инспекции и изпратени там, където има най-голяма нужда.

"За април очакваме общо около 700 000 дози ваксини като това количество може да бъде увеличено след преговорите, които се водят. На базата на всичко това сме изключително оптимистични за темпа на ваксинация, който ще продължим. Вчера са се ваксинирали близо 10 000 души", заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Раздадените количества ваксини на Pfizer вече са факт. 23 РЗИ-та са получили всички заявени от тях, днес още 5 очакват да ги получат. Стартираме и разпределението на Moderna. Всичко това ще ни даде шанс да засилим темпа на ваксинацията", допълни още той.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК