Те се включиха в предизвикателството Jerusalema Dance Challenge

Студенти и служители в НАТФИЗ с флашмоб в подкрепа на борбата с пандемията от COVID-19. Академията се включи в популярното по целия свят предизвикателство в социалните мрежи - Jerusalema Dance Challenge.

Танцовата инициатива започва като призив за любов и единство към народа на Южна Африка в края на 2019 г. След избухване на пандемията от коронавирус предизвикателството прераства в глобален израз на съпричастност.

По време на флашмоба хора от различни професии като полицаи и пожарникари прекъсват работата си, завладени от ритъма на песента „Jerusalema”.

Студентите от НАТФИЗ споделят, че са искали видеото им да се получи естествено и не са го репетирали.

„Бяхме научили танците седмица преди да го снимаме, а в деня на заснемането нямахме нито подготвени оператори, нито измислени локации. Локациите ги измисляхме сами на момента”, разказа Грета Георгиева.

„Подходът тук не е като режисирано предварително и подготвено събитие, а това се случва на мига”, посочи преподавателят в НАТФИЗ д-р Красимир Стоичков.

Кадрите улавят студентите по операторско майсторство на д-р Стоичков, които снимат всичко с телефоните си - а преподавателят им снима с дрон.

„За тези 3-4 минути флашмоб имахме над 3 часа заснет материал. В продължение на две денонощия с проф. Велев работихме и създадохме това”, сподели д-р Стоичков.

Самият проф. Велев се заема със сценария и режисурата на терен - има само няколко минути, за да измисли концепцията.

„Музиката започва да звучи в пространството в НАТФИЗ и от различните места тръгват студенти. Концепцията и самият сценарий се развиваше непрекъснато във всяка минута, защото ние не знаехме кого можем да ангажираме, тъй като наистина да се спре учебният процес е сложно нещо”, каза преподавателят в НАТФИЗ проф. Велимир Велев.

Работата си прекъсват дори служителките от администрацията, които също са научили танците.

„Те са невероятни сладури обаче просто обикновено си седят и като трябва да станат да танцуват - въпреки че са сърцати, те се притесняваха много”, добави проф. Велев.  

Накрая всички заедно се събират пред вратите на НАТФИЗ, за да покажат с движения и музика, че пандемията може да бъде победена с усмивка.