Какви терапии помагат на децата от аутистичния спектър?

 

"Моят син е във високият спектър аутизъм, в момента завършва 12 клас, на четири године беше, когато го диагностицираха. Обясниха ми, че простите неща за сина ми ще бъдат много сложни, докато сложни неща за другите за него ще са прости", това каза в предаването „Социална мрежа“ по NOVA NEWS Владислава Цолова, председател на Сдружение "Аутизъм днес" .

Тя добави, че колкото по-рано се започне терапия, толкова по-голям резултат има, а когато се забележи, че детето не прави визуален контакт с останалите, с родителите, с околните, това е първи признак, при който трябва да се потърси мнение на специалист.

Владислва Цолова информира , първият Център за поведенческа терапия е открит в София пред 2015 година, като в него се работи деца с такава диагноза, но също и с родителите.

Тя разясни че хората с нарушения от аутистичния спектър са буквалисти, казват на хората около тях това, което виждат, защото за тях няма нещо, което да е социално неприемливо. Така могат да обидят онези, които не разбират тяхното състояние.

Първи стъпки в разбирането на нарушенията от аутистичния спектър

"Стартирахме кампания "Аз помагам" за набиране средства за трите нови центъра, единият в София, другият в Бургас и третият във Враца. Желаещите могат да се закупят тениски, а средствата ще отиват директно за центровете за поведенческа терапия, като нуждата от тях е голяма", заяви председателят на Сдружение "Аутизъм днес" .

В предаването Виолета Тодорова, майка на дете с аутизъм, сподели, че за хората с нарушения от аутистичния спектър най-трудно е да се държат социално приемливо на обществени места.

Нейният син Калоян е посещавал терапевти, психолог, логопед, а наскоро е разбрала за Центъра за поведенческа терапия и от посещенията там детето е станало по-спокойно, повече работи, Според нея в центъра го стимулират и предразполагат да е ангажиран. 

Запознават ни с "различните" деца на България в книга (ВИДЕО)

Тя каза още, че когато децата усещат, че са разбрани, кризите им са по-малко, а кризите са много жестоки и травматични за тях, родителите и всички около тях.  

Психологът и поведенчески терапевт от Центъра по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм Иван Чолаков сподели, че родителите могат да присъстват по време на заниманията с децата, като за него това дори е препоръчително.

А най-важнотно за терапевта е да изгради и поддържа връзка с децата, а голяма радост е и най-малкият прогрес, защото и малката победа си е победа.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.