Кой събра протестния вот и кой спечели гласовете на най-младите?

ГЕРБ и БСП запазват традиционните си профили. „Има такъв народ” привлече младите хора. А електоратът на „Демократична България“ е с най-висок образователен статус. Това сочат данните на „Галъп”. Демографските профили са на базата на екзит пола, който бе проведен благодарение на NOVA, БНТ, БНР, и „България он ер“. 

Структурата на вота за ГЕРБ е близка до обобщената структура на вота въобще, при по-слабо представяне при турския етнос. Едва 13% от излезлите да гласуват, определящи се като турци у нас, са гласували за ГЕРБ. Разбира се, две трети от вота на тази група отива за ДПС, сочат данните на „Галъп”. 

ЦИК: ГЕРБ водят, следвани от "Има такъв народ"

БСП остава добре представена сред по-възрастните, но новината в тези избори е вотът на младите. Първите изчисления показват, че именно възрастните хора този път в по-малка степен са гласували. Вероятно това е заради вируса, но може би и заради някои проблеми на БСП. Фактор е и общата политизация на млади групи след протестите от лятото, заявяват от „Галъп”.    

Сред най-младите избиратели победител е „Има такъв народ”. Техните гласоподаватели идват главно от гласували на предходните избори за ГЕРБ, както и от негласували, преимуществено млади хора, както и гласували с „Не подкрепям никого“. Това е типичният вот на протеста. Изявен протестен вот е отишъл и при формации като БНО, например.

Откъде дойде електоратът на другата протестна формация – „Изправи се! Мутри, вън!“?

Най-изпъкващата част от него (27% от вота за „ИСМВ“) са бивши гласоподаватели на БСП, макар и да не са решаващата част. Изчисленията показват, че БСП е загубила от Мая Манолова около 40 000 потенциални гласове. Други около 60 000 гласа са преминали от БСП към Слави. Това вероятно са гласове, които миналия път БСП е получила като „антиГЕРБ“ добавка. Както се и очаква, появата на „Има такъв народ“ допълнително попречи на БСП да фокусира в себе си „антиГЕРБ“ настроенията.     

Електоратът на „Демократична България“ отново остава с най-висок образователен статус и социален стандарт въобще. При средно 43% участвали в гласуването хора с висше и полувисше образование, сред електората на ДБ този дял е цели 78%. Около 40% от излезлите този път хора, които миналия път са гласували за „Реформаторския блок“, сега са гласували за ДБ. Това са направили и близо две трети от гласувалите миналия път за „Нова република“, както и над 70% от гласувалите миналия път за „Да, България“.

Как се разпредели вотът на „Обединени патриоти“?

Излязоха да гласуват около 200 000 души, които твърдят, че през 2017 г. са гласували за ОП. Близо 30% от тях вчера са гласували за ВМРО. Останалите са се разпилели между различни опции, най-голямата от които е „Има такъв народ“.

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ ВОТ ЧЕТЕТЕ ТУК