Пожарникари ще ваксинират желаещите

Във Франция стартира мащабна кампания за ваксиниране срещу COVID-19. Целта е да се имунизира голям процент от населението до края на лятото.

За момента страната изостава във ваксинационния план. При 60 милиона население, едва 9 милиона са ваксинираните поне с първа доза.

Едно от местата, където желаещите ще могат да си поставят ваксина е, „Стад дьо Франс”. Целта е там да се поставят по 2 000 ваксини на ден или 10 000 на седмица.

 

 

Цял пред емблематичния „Стад дьо Франс“ се вият опашки от хора, за да се ваксинират. Стадионът се транформира във ваксинодром, а идеята на френското правителство е ежедневно тук да имунизира между 1500 - 2000 души.

„Стад дьо Франс ще ваксинира без почивен ден, като амбицията на здравните власти е да имунизира по 10 000 души на седмица и то само тук.

 

Хиляди полицаи в Париж следят стриктно за спазването на новия локдаун

А подобни центрове ще бъдат отворени в цялата страна. На стадионите в Марсилия и Лион вече се поставят дози.

 

Над 25 000 пожарникари бяха обучени да поставят ваксини. В страната огнеборците са и парамедици.

Безработни хора пък бяха наети, за да подпомагат организацията във въпросните центрове за ваксиниране.

„Предимството на такива съоръжение са огромните пространства. Те позволяват да инсталираме много точки за ваксинация и пак да спазваме правилата за дистанция”, каза Лоик Дюросел, ръководител на програмата за ваксинация. 

Имунизацията във Франция се случва по строго определен календар. В момента, право да получат ваксина срещу COVID-19 имат хората над 70 години, както и тези със съпътстващи заболявания, по лекарско предписание.

Франция изостава с ваксинационната програма и често получава критики за това. В страната получилите първа доза са малко над 9 милиона.

Планът на френската държава е до края на лятото да имунизира 2/3 от пълнолетните граждани в страната или около 30 милиона души.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК