Започва сезонът на градушките

Седмицата започва със слънчево, тихо и топло време в цялата страна. В понеделник температурите следобед ще са около и над 20 градуса. Сравнително по-хладно ще бъде по Черноморието, а най-високите температури ще са по долината на река Струма в Югозападна България.

 

 

От вторник до четвъртък обаче предстои период с валежи. Над Балканите ще премине студен атмосферен фронт, с който от запад на изток ще завали дъжд – във вторник - в западните и централните райони, в сряда - почти в цялата страна, а в четвъртък – в Източна България. Валежите в първите два дни ще са краткотрайни, на моменти - интензивни. На места ще има гръмотевици и риск от дребна градушка. В сряда, четвъртък и петък ще е ветровито с по-силни пориви в Дунавската равнина, а дневните температури ще паднат чувствително с 5 до 10 градуса.

 

 

В края на работната седмица и в началото на почивните дни за кратко времето ще се успокои – вятърът ще утихне, а температурите ще се върнат към нормалните за пролетта. Около края на тази и началото на другата седмица отново следва период с нестабилно време с валежи, благодарение на средиземноморска зона с ниско атмосферно налягане. Вероятността за валежи ще е висока до към 20 април, след това ще намалява.

 

 

Заради продължаващото затопляне, в следващите 2 седмици ще отбележим началото на активния сезон на градушките. Преминаването на всеки студен фронт ще е съпроводено с купесто-дъждовна облачност, по-бурна гръмотевична активност и риск от градушки.