Израелският премиер заяви, че Иран изобщо не се е отказал от амбициите си да се сдобие с ядрено оръжие

Нова ескалация между Израел и Иран. Техеран обвини израелската страна за инцидента в завода за обогатяване на уран в град Натанз и се закани да отмъсти.

Иранските власти определиха вчерашния инцидент като терористичен акт срещу ядрената програма на страната и увериха, че Техеран си запазва правото да предприеме действия срещу извършителите.

Иран съобщи в неделя за проблем с електроснабдяването в завода за обогатяване на уран. Засега официална позиция на Израел няма, но медии в страната твърдят, че израелската разузнавателна служба МОСАД е извършила успешна саботажна операция в обекта в Натанз.

 

 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Иран изобщо не се е отказал от амбициите си да се сдобие с ядрено оръжие, но Израел няма да позволи това да се случи, предаде Ройтерс.

Обсъждат ядрената програма на Иран във Виена

Нетаняху обаче не коментира обвиненията на Техеран, че Израел стои зад вчерашната атака по завода за обогатяване на уран в град Натанз.

Според иранските медии аварията с електроразпределителната система в Натанз е била причинена от израелска кибератака, извършена от специалните служби Мосад.

Русия изрази надежда, че инцидентът няма да подкопае напредъка по възобновяване на преговорите във Виена за ядреното споразумение от 2015 г..

Обсъждат евентуалното завръщане на САЩ в ядрената сделка с Иран

А Европейският съюз предупреди срещу всякакви опити да се осуетят или възпрепятстват разговорите.  

Източник: БНР