Това съобщиха от прокуратурата

Неутрализираха престъпна група за предлагане на имотни облаги срещу глас в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция на парламентарните избори, съобщиха от прокуратурата. До разкриването на схемата се стига, след като проговаря човек, който с днешна дата е със статут на защитен свидетел.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни на брифинг, че са установени групи, които са се занимавали с различна престъпна дейност като лихварство, каналджийство, пране на пари, наркотрафик и наркоразпространение, които в навечерието на изборите са търсили различни начини и схеми, чрез предлагането на имотни облаги, да осигурят гласове.

„Анализът на образуваните досъдебни производства сочи известен спад на регистрираните престъпления против политическите права на гражданите и този спад се дължи на предприетите от нас превантивни мерки”, каза още Милева.

За първи път, по Закона за мерките срещу прането на пари, по искане на Прокуратурата, са били запорирани около 425 000 лв., а при претърсвания са иззети суми в различни валути в размер на над 383 000 лева. 

„Общо над 800 000 лева не бяха включени в опитите за изборната търговия”, каза още говорителят на главния прокурор.

Участниците в групите оферирали за купуване на гласове различни политически сили, уточни още Милева. 

В СГС се водят производства по четири дела против политическите права на гражданите, посочи ръководителят на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова.

„Замесени са пет лица, които са били кандидати за народни представители. Двама от тях са задържани с постановление на прокурор за срок до 72 часа, един е с мярка за неотклонение „подписка”, а останалите са с мерки „задържане под стража”, потвърдени и на втора инстанция”, уточни тя. 

Групата е действала от 6 февруари до датата на провеждане на изборите - 4 април на територията на цялата страна. Тя била с пирамидална структура - на върха организатор, който е собственик на четири търговски дружества, с които стопанисва хотелски комплекс, метанстанция и кабелна телевизия. Той е поддържал непрекъсната връзка с неформален партиен лидер.

Участниците в групата са трима - единият с имунитет - кандидат за народен представител. Вторият - бивш кандидат за евродепутат, бивш заместник кмет и настоящ общински съветник. Третият участник е със силно влияние в квартали с преобладаващо ромско население.

Финансирането идвало от човек, който живее в страна, извън Европейския съюз.

Една от схемите, според прокуратурата, по която е действала групата, е така нареченият корпоративен вот. Собственик на фабрика за перилни препарати в Пловдив е бил увещаван и му е било плащано, за да убеди работниците да гласуват за определена партия.