Специално за „Събуди се“ от Доминикана - Десислава Красимирова

На 9 000 километра от България, в най-източната част на Доминикана – палмовият рай Пунта Кана, винаги е лято, но коронавирус има. Имунизацията срещу COVID-19 се прави на летището, а най-масовата ваксина е китайската – "Синовак". Как се пазят в най-големия курорт с бели пясъци и тюркоазена вода? Какви мерки се прилагат за туристите, а и за обслужващия персонал? Специално за „Събуди се“ от Пунта Кана - Десислава Красимирова.

ДА НАДВИЕШ COVID: Как Китай, Индия и Австралия се справят с вируса

„Мерките започват още на входа на хотела, когато гостите пристигнат! Те ползват гел, всички куфари са дезинфекцирани, след което се мери  температура на всички клиенти. И се води регистър. И така сме сигурни, че всеки клиент, който пристига в хотела, няма температура или един от симптомите на COVID-19”, разказва Десислава.

Всички гости са задължени да носят маски в зоната край рецепцията. Има ограничителни стикери, които показват колко е позволената дистанция между хората. Също така по време на check-in гостът подписва клауза, че ако има симптоми, трябва да информира служителите в хотела, за да предприемат мерки.

СЗО: Ситуацията с COVID-19 в Западните Балкани е сериозна

„В 90 % от времето изглеждам като в филма Star Wars. След всяко качване на туристите с влакче, то се дезинфекцира със специален продукт. На нас правителството, освен задължителното носене на маски, разбира се, и вечерните часове, ни налага да има забрана в хотелите за гостите. Не могат да си носят тонколона и да слушат музика около басейна. Доминиканците са свеж народ и танцуват и това предразполага събиране на групи. Не е позволено и пушенето на наргиле”, разказва още Десислава..

На плажа носенето на маски не е задължително, но само и единствено за туристите. Персоналът винаги трябва да е с маска, ако трябва да сервира напитка на плажа на клиентите. Всички шелзонзи са на два метра разстояние. На пода има ограничения за движение - откъде се влиза и откъде се излиза. На бара  има пластмасови прегради, които предпазват работници от клиенти. Там е задължително носенето на маски за клиенти. Няма маска, няма бира.

Българка, живееща на остров Лансароте, с антикризисен план по време на пандемията

В хотела на Десислава има две вили, в които, ако има случаи на заразени, тук се изолират. В стаята има всичконеобходимо, а карантинираните нямат право да излизат от стаята.

„Предоставяме им рум сървис, за закуска, обяд и вечеря. Също се грижим за отпадъците и ако имат нужда от нещо, всичко се оставя пред вратата. Има  охрана, защото сме имали случаи, в които хората се опитват да бягат от терасите. В момента повечето държави изискват PCR тест. И колкото повече хора си правят, естествено, че излизат и положителни случаи. Но тук правителството и хотела осигуряват 10 безплатни нощи, ако хората са заразени, и протоколът е да оповестим веднага санидат-департаменто. Предполагам на български е ХЕИ”, каза още Десислава.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК