Водещата на "Събуди се" бе отличена за първото ТВ интервю на посланика на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко

Сдружението на испаноговорящите журналисти в България (СИЖБ) обяви победителите в ежегодния си журналистически конкурс „Светове и цветове”, се наложи значително забавяне в оповестяването на резултатите от неговото Осмо издание за 2020 г.

Заради пандемията церемонията по награждаването ще се проведе онлайн. Датата ще бъде съобщена допълнително, но е предвидено това да стане до края на април.

"Резултатите вече са налице - имаме колеги с ярки постижения, които са определени за победители сред номинираните в съответните раздели на конкурса. Те ще получат своите дипломи и награди (в нашия конкурс наградите са книги) и ще разчитаме на тяхното участие в онлайн в церемонията", казват от СИЖБ.

Конкурсът е за журналистически публикации и предавания на български или на испански език, сближаващи България и испаноезичния свят и следващи професионалната и гражданска етика. Провежда се от СИЖБ в партньорство със СБЖ и с Roca-България от 2013 г. насам в памет на отишлите си колеги от СИЖБ Светлана Плашокова-Митева (1963-2012) и Самуел Франсес (1940-2012). Две от наградите в конкурса носят техните имена. Конкретните награди са книги от техните лични библиотеки, дарени от семействата им на СИЖБ, както и други книги, дарени от приятели на Сдружението. Победителите получават и дипломи.

СИЖБ присъжда и специалните отличия „Обединител на култури”, които се връчват на журналисти, творци и интелектуалци за техен цялостен принос в сближижаването между културите на България и испаноезичния свят.

Roca-България също има своя специална награда в конкурса „Светове и цветове” - за журналистика на екологочни теми. Тази награда представлява спестяваща вода душ-колона.

Журито, взимащо решения за наградите в конкурса, е в следния състав: Георги Митов- председател на УС на СИЖБ, Къдринка Къдринова, зам.-председател на УС на СИЖБ, Мария Пачкова, член на УС на СИЖБ, Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ, Веселин Симов, прокурист на Roca България.

Ето и пълния списък с наградените:

ОТЛИЧИЕ „ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ”

Андрес Сааведра, университетски и гимназиален преподавател;

Consejeria de Educacion (Отдел по образованието към посолството на Испания);

Лиляна Табакова, Катедра по испанистика и португалистика в СУ „Св. Кл. Охридски”;

Марион Колева, журналистка и поетеса, СЕМ;

Хавиер Качо и проф. Христо Пимпирев, ръководители на испанската и на българската бази в Антарктида.

НАГРАДА „СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА” - за коресподенция от и за испаноезичния цвят

Печатни и онлайн медии

ПОБЕДИТЕЛИ:
Хосе Антонио Санчес Мансано, Марко Видал и Мартина Новакова - инициатори и автори на блога Un divan en la luna, luná; в сайта FronteraD, предствящ за испански читатели българската действителност в различните ѝ измерения. 

Радио

ПОБЕДИТЕЛ:
Испанска редакция на Радио „България”, БНР - Даниела Радичкова, Христина Тасева, Венцеслав Николов - за поредица материали, отразяващи 110-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Испания:

Телевизия

ПОБЕДИТЕЛ:
Мартина Ганчева, NOVA, „Събуди се”, „Светът в България” - за първо тв интервю на посланика на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко

НАГРАДА „САМУЕЛ ФРАНСЕС” - за професионална и гражданска етика

Печатни и онлайн медии

ПОБЕДИТЕЛ:
Веселина Гарчева, кореспондентка на в. „Сега” в Испания - за серия кореспонденции от Испания. 

Радио

ПОБЕДИТЕЛ:
Венета Николова, Радио България, БНР - за интервю с чилиеца Даниел Монтилио, живеещ във Варна и създал специална платформа за чужденци в България

Телевизия

ПОБЕДИТЕЛ:
Радиана Божикова, bTV, „Тази събота и неделя” - за неин репортаж как се справят с ковид-пандемията българите в Италия и Испания. 

НОМИНИРАН:
Владислава Тричкова, NOVA - за репортажа „Компанията, създала костюмите за „Чернобил”, дарява защитни облекла”:

НАГРАДА „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - за екология, куултура и традиции

Печатни и онлайн медии

ПОБЕДИТЕЛ:
Мира Баджева - за създаденото от нея списание „Воаяж”. На следния линк могат да се видят кориците с анонси за броевете през 2020 г. Във всеки брой има репортаж за някоя страна от Латинска Америка или за Испания.

Радио

ПОБЕДИТЕЛ:
Оля Стоянова, писателка и водеща на предаването „А сега накъде? (Ефир приключение)”, програма „Христо Ботев” на БНР - за цялото предаване и по-специално за следните предавания през 2020 г.: „За Южна Америка или могат ли древните култури да предизвикват тъга” (разговор с писателката пътешественичка Петя Кокудева за защитата на правата на мапуче и теуелче в Патагония, за културите и на други индиански народности); „Солидарните хора”, авторски репортаж за „Солидарен клуб” в София

Телевизия

ПОБЕДИТЕЛИ:
Иван Цанков, Аксиния Иванова, основатели на българската телевизия в Аржентина Los Bulgaros TV 

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА ROCA - БЪЛГАРИЯ

Екипът на списание dВерсия - за специалния брой „Растеж и разруха. Екологичните борби” с водещи броя Огнян Касабов и Росица Кратункова