Преди това същото направиха от „Демократична България”

И вторият опит да се намери подкрепа за правителство на Даниел Митов стигна до задънена улица. От „Има такъв народ” отказаха да има такъв разговор. Въпреки това, от ГЕРБ ще решават утре какво да правят с получения от президента мандат.

ГЕРБ-СДС търсят подкрепа за кабинета „Митов” от „Има такъв народ”

Първият мандат за съставяне на правителство все още е в ръцете на ГЕРБ/СДС. Не е ясно обаче до кога. От партията обявиха, че ще потърсят подкрепа само от "Демократична България" и от "Има такъв народ". А след като вчера „Демократична България" отказа разговори,  днес ГЕРБ отново получиха отказ.

Така Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще се събере утре, за да реши дали кандидатът за премиер Даниел Митов ще върне мандата на "Дондуков" 2 или предложеният състав на правителство все пак ще бъде гласуван в пленарната зала.

12 часа в зала „Запад“ на Народното събрание. Това беше часът и мястото, на което от „ГЕРБ-СДС“ поканиха за разговори „Има такъв народ“.

„Демократична България” отказа поканата на ГЕРБ за преговори

„Ние направихме сериозен, открит опит да призовем партиите, с които имахме намерение да разговаряме по отношение на конкретни политики и възможности за съставяне на кабинет, който да поеме отговорността за управлението на страната”, обясни Митов.

Отказът на партията на Слави Трифонов да преговаря за проектокабинета „Митов“ не закъсня. Зала „Запад“ остана празна, а диалогът се прехвърли в кулоарите.

„Още преди конституирането на настоящия парламент политическа партия „Има такъв народ” заяви пределно ясно, че по никакъв начин и никакъв повод няма да участва в разговори с партии, представляващи досегашното управление на страната. За нас политическа партия ГЕРБ е основен символ на статуквото и за нас е изключено да обсъждаме каквото и да било правителство, предложено от представителите на тази партия. Затова намираме за естествено да откажем участие в предложените от вас консултации”, заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

 

 

„Ние, разбира се, уважаваме тяхното мнение, но партиите на статуквото първо са нещо динамично. Зад тези партии, които са традиционни партии, утвърдили се във времето, стоят български избиратели и то много български избиратели”, смята Митов. От  ГЕРБ предупредиха „Има такъв народ”, че липсата на диалог не може да продължава дълго време. И ги обвиниха в задкулисие.

„Единственото, което знаем, е, че те си водят някакви задкулисни разговори. Какви са тези разговори, кой с кого ги води, какви имена се предлагат? Никой не знае. Те през цялото време крещяха срещу задкулисието, а в момента задкулисието ги е овладяло всичките тях”, смята Митов.

Така съдбата на мандата в ръцете на ГЕРБ/СДС остана неясна. Без отговор остана и въпросът дали от „Има такъв народ“ ще опитат да направят свое правителство.