Последва и реакция на ГЕРБ

Съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов обяви, че коалицията е отказала поканата за преговори с ГЕРБ и СДС за правителство. Той публикува писмо до председателя на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, в което се посочва, че предизборните ангажименти на „Демократична България” изключват възможността да се отзоват на предложението.

Митов: Ще поканим на разговори "Демократична България" и "Има такъв народ" (ВИДЕО+СНИМКИ)

„В отговор на Вашата покана за консултации във връзка с връчения проучвателен мандат за съставяне на Министерски съвет на ПГ ГЕРБ-СДС бих искал да Ви уведомя, че нашите предизборни ангажименти и каузата на „Демократична България" за дълбоки реформи в правосъдието и борба със системната корупция, изключва възможността да се отзовем на Вашето предложение. ГЕРБ продължава да бъде основен носител на порочния управленски модел „Борисов” и опитите за лансиране на фасаден състав на Министерския съвет от подставени лица по никакъв начин не променя този факт”, се казва в позицията на „Демократична България”. 

Отговорът на ПГ на Демократична България до г-жа Десислава Атанасова, председател на ПГ на „ГЕРБ-СДС“: "Уважаема г-жо...

Posted by Христо Иванов on Wednesday, 21 April 2021


„Вербално и писмено отказахме среща с кандидата за министър-председател, излъчен от ГЕРБ, по една много проста причина. Вземам повод от това, което той каза, че предлагат на „Демократична България” разговори за съставяне на правителство, защото сме били най-близко идеологически до тях. Идеологията на ГЕРБ е корупцията, нагласените обществени поръчки, обръчите от фирми. Така че нямаме никаква допирна точка с тях и няма какво да си говорим”, заяви в парламента Атанас Атанасов.

„Ние не виждаме никаква изходна база за подобен разговор. Първо от гледна точка на нашите предизборни ангажименти, в които ясно сме казали, че ние по никакъв начин не можем да подкрепим управление на ГЕРБ”, заяви в кулоарите на парламента Христо Иванов.

След отказа на „Демократична България” за преговори последва и реакция от страна на ГЕРБ - СДС. Издигнатият от ГЕРБ за премиер Даниел Митов определи отхвърлената покана като проява на политическа незрялост. 

„Не можем да си обясним защо се отказват подобни разговори за съставяне на кабинет, когато държавата е в тежка пандемична ситуация и трябва стабилно правителство бързо”, посочи Митов.

„Не знам как изведнъж „Демократична България” стигнаха до извода, че могат да дадат абсолютно безусловна подкрепа на групата на „Има такъв народ”, след като довчера се отнасяха към тях по съвсем различен начин. Но това са фактите. Сега в момента могат да отидат да преговарят, ако искат с БСП, с ДПС. Сами влизат в ситуация, която не е в тяхна полза”, добави Митов.

 

 

Румен Христов, който е част от проектокабинета на ГЕРБ като вицепремиер и министър на отбраната заяви, че е разочарован, но не за първи път.

„Аз съм учуден и нетолкова учуден, от една страна, защото виждаме поведението, което демонстрират нашите партньори, с които имаме дълъг път, били сме заедно в едно формирование, наречено СДС, впоследствие Синя коалиция, „Реформаторски блок” и най-важното, ние сме член на ЕНП. Няма нищо по-логично от това две десни формации, за каквито се представят колегите от „Демократична България”, най-малко да седнат и да разговарят. Те заеха дясното място, друг е въпросът защо са там, след като не изповядват десни ценности през последните години. Ако ние смятаме, че ще продължим заедно в ЕНП, би следвало по такива важни теми, касаещи България, бъдещето на страната, поне да седнем да видим къде имаме и къде не допирни точки. Изискването или се подписвате за еди какво си, или не - за мен не е приемливо. Разочарован съм, но не за първи път”, смята Христов.

Тома Биков обясни, че от ГЕРБ подхождат с разбиране и съчувствие към колегите си „Демократична България”.

„Ние положихме усилия да ги извадим от една ситуация, в която те са се устремили сами да влязат - това е ситуация, в която има два варианта. Първият е да станат част от едно неясно политическо мнозинство и да подкрепят правителство, което няма да бъде в състояние да носи политическа отговорност за управлението на страната. Вторият е да вървим към бързи предсрочни парламентарни избори. И в двата случая резултатът ще бъде един - хаос, безвластие, увеличаване на контрабандата, спад на приходите и др. Оттук нататък за всичко това огромната отговорност ще носи „Демократична България”, беше коментарът на Биков.   

Биков допълни, че ще се опитат да проведат разговори с „Има такъв народ”: „Ако и те откажат, то цялата отговорност ще бъде върху тези две политически сили, които трябва много ясно да кажат с кого, къде и за какво разговарят”.

СКАНДАЛИТЕ В ПАРЛАМЕНТА: От парите в хазната до казуса "Росенец" (ОБЗОР)

На този фон в пленарната зала се чуха тежки обвинения.

„Водят ли се задкулисни преговори за съставяне на правителство с мандата на „Има такъв народ” и с подкрепата на „Демократична България”, ДПС и „Изправи се! Мутри вън!”. Кои са преговарящите?”, попита Тома Биков от ГЕРБ.

„Няма задкулисие, няма преговори, няма цена. Вие сте най-токсичната партия”, определи Йордан Цонев от ДПС.

„Докато тече този безсмислен спор - този човек се окопава и вие ще го върнете обратно с пълна сила - Борисов имам предвид”, смята Корнелия Нинова.

От „Има такъв народ” намекнаха, че може и те да не реализират мандата си.

„И ако случайно се стигне до трети мандат, тоест, то ще се стигне, този, който го вземе, хубаво да си помисли какво ще направи, защото в средната част на залата биха могли дори да подкрепят, който и да е от вас, ако се стигне дотам, и трябва да сте наясно, че това означава коалиция с тези, които наистина трябва да бъдат поставени в дъното на политическия живот. За ГЕРБ говоря”, поясни Тошко Йорданов.

„Проектокабинетът на ГЕРБ - това не е кабинет на промяната. Евентуално, бихме подкрепили кабинет на трите нови партии в този парламент, но при ясни цели”, добави Мустафа Карадайъ.

ГЕРБ – СДС обявиха, че няма да бавят процедурата и не е изключено да върнат мандата на президента още утре.