На изслушване в парламента дойде финансовият министър

Парламентът отмени изслушването на премиера в оставка за Плана за възстановяване, но пък изслуша финансовия министър. Над четири часа депутатите търсиха отговора на един основен въпрос – колко пари има в държавната хазна? А Кирил Ананиев разказа какво е състоянието на бюджета. Финансовият министър в оставка отчете последните данни на тема „пари”.

Кирил Ананиев: Парите в Сребърния фонд са непокътнати

„Към днешна дата фискалният резерв на държавата е 8,5 млрд.лева”, обясни Ананиев и посочи не само колко пари има, но и колко са изхарчени. Най-вече за справяне с пандемията.

„От началото на пандемия до 31 март тази година са извършени разходи, свързани с мерките за борба с COVID-19 в размер на 5,1 млрд.лева.  За домакинства – 1,8 млрд., за бизнеса – 2,8 млрд”, каза той.

Цифрите обаче не бяха достатъчни за някои парламентарни групи.

„Топите резерва на Република България със скорост от 300 млн. лева. На месец колко пари изхарчи г-н Пари с постановления на МС, извън одобрения от НС бюджет”, попита лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Други поискаха да разберат дали има пари за предсрочни избори.

НС се отказа от изслушването на премиера в оставка (ВИДЕО)

„Трябва да сме абсолютно сигурни, че не са изчерпани резервите. Трябва да сме сигурни, че ще има пари за предсрочни избори. А не да хвърлим горещия картоф в президентството.  Защото от това ще страдат българските граждани”, категоричен е Йордан Цонев от ДПС.

Освен на бюджета, депутатите обърнаха внимание и на казуса „Росенец”. И в зала, и в кулоари.

„Събираме подписи за създаване на комисия, за анкетна комисия по случая „Росенец”. Нека види обществото каква е истината за този „Дисниленд”на корупцията”, закани се  председателят на парламентарната група на „Демократична България” Христо Иванов.

От ГЕРБ обаче ги изпревариха – със събрани подписи. А „Демократична България” ги обвиниха в кражба.

НИНОВА И МАНОЛОВА: Коя първа поиска мораториум за кабинета "Борисов" 3?

„ГЕРБ внася необходим подписи от за създаване на временна комисия за проверка на законосъобразността на лесопарк „Росенец”, както и всички детайли от лятото на миналата година и предприети от НСО и другите хора действия”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова .

„ГЕРБ се опитаха да откраднат инициативата, за да избегнат необходимостта да подкрепят нашето предложение. ГЕРБ избързват леко и закъсняват фатално. Защо те не внесоха такава комисия в НС. „Росенец” се случи тогава”, отвърна Иванов.

На фона на цифри и „Росенец” от „Изправи се!Мутри вън” внесоха проект за мораториум върху сделки, концесии и назначения на правителството в оставка. Тема, за която бяха обвинени в кражба от БСП, след като и социалистите настояха за същото.