Украйна призова Запада да притисне Москва, докато не е започнал нов конфликт

Русия с демонстрация на военна мощ в окупирания Крим. Повече от 10 хиляди войници се включиха в мащабно учение на полуострова. Украйна призова Запада да притисне Москва, докато не е започнал нов конфликт.

В същото време Русия твърди, че до 10 дни войските, разположени в близост до Украйна, ще са се върнали в базите си.

В учението в Крим участват танкове, бронетранспортьори, хеликоптери, изтребители и 40 бойни кораба.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу, който разпореди проверката на бойната готовност, премина с военен хеликоптер над колоните от техника, като част от личната му инспекция.

Войниците, които участват в маневрите в Крим са малка част от поне 100 хиляди души, които Русия струпа в близост до границата с Украйна и размирния Донбас. Украйна призова Запада да притисне Русия с всички възможни мерки, за да не се стигне до нова война.

Путин: Русия ще отговори силно и бързо на всяка външна провокация

"Путин е струпал армиите си на нашата граница. Но нямам информация, която да ми позволи да кажа, че ще започне военна операция срещу Украйна. Нещата могат да тръгнат във всяка посока. Затова консолидираната реакция на Запада е много важна сега. Да се демотивира Путин да тласне нещата към военна операция", това заяви Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна.

Украинците излязоха дори с конкретни предложения какви санкции да бъдат въведени срещу Русия от западните държави, ако започнат нови боеве. Всичко това става, след като президентът Владимир Путин не се отзова на призива на украинския си колега Владимир Зеленски за среща. Говорителят на Кремъл каза само, че президента е наясно с предложението и ако прецени, ще отговори лично.

Зеленски получи подкрепа от Мекрел и Макрон срещу Русия

Концентрацията на сили в Крим, който Русия отне от Украйна през 2014 г., е част от много по-голямо струпване на руски сили в региона, отбелязва Ройтерс.