Москва се стреми към добри отношения с другите страни, подчерта той

В Русия протестите срещу властта съвпаднаха с една от големите медийни изяви на Владимир Путин. Опозицията свика митинги в подкрепа на блогъра Алексей Навални в деня, в който президентът държеше реч за състоянието на руската федерация.

Зеленски покани Путин на среща в Донбас

Докато в Москва Владимир Путин разясняваше плановете на своето управление за следващата година пред депутатите и губернаторите на отделните области, на улиците в много руски градове, полицията разгонваше протестите в подкрепа на опозиционера Алексей Навални

Опозицията умишлено свика митингите в деня на голямата реч на Путин. Доколко руснаците разбраха за това е отделен въпрос, защото големите медии твърдо акцентираха върху изявата на президента. Но в социалните мрежи лесно можеше да се следят протестите, и по-малки телевизии също ги показваха.

Имаше места, където протестите преминаха мирно и полицията не се намеси. Като митинга във Владивосток, на който нямаше безредици и масови арести. А в Москва тази година нямаше големи изненади. Миналият път Путин обяви промените в конституцията, които направиха възможно оставането му на власт още 15 години. Сега основен акцент беше пандемията.

Протести в Русия в защита на Навални

"Всеки трябва да има възможността да се ваксинира, което ще позволи да постигне стаден имунитет през есента. Решението на проблема е в нашите ръце. Още веднъж се обръщам към руските граждани - ваксинирайте се. Само така можем да блокираме смъртоносната пандемия”, призова Путин.

Той  отново настоя, че в противопоставянето със Запада Русия не носи вина и дори действа консервативно. Но умереността им не трябвало да се бърка със слабост.

"Тези, които организират провокации, заплашващи нашата сигурност и интереси, ще съжалят за действията си по начин, по който не са съжалявали за нищо от много време", закани се Путин.