Решението ще бъде гласувано утре

Правителството в оставка ще гласува удължаване на извънредната епидемична обстановка. Това ще се случи утре на заседание на  Министерския съвет. В същото време, от здравната комисия в парламента поискаха ясни правила по които да се взимат решения за затягане или разхлабване на мерките. Засега това, което се знае със сигурност е, че извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена поне до 30-ти май.

Здравните власти коментира и ваксината - засега тя остава изцяло препоръчителна, а в плановете на правителството не влиза да я включват в задължителния имунизационен календар.

Обсъждат задължителна ваксинация срещу COVID-19

Въпреки, че страната излиза от третата вълна, епидемичната обстановка трябва да се удължи още, категоричен е премиерът в оставка Бойко Борисов. „Утре на Министерски съвет ще приемем като точка удължаване на епидемиологичната обстановка, за да могат да важат всички мерки”, каза той.

Какъв ще е новият срок - не беше уточнено. Здравните власти продължават да виждат ваксинацията като спасение от пандемията. „Който успее да достигне заветните 70 процента, ще се справи със ситуацията - ще хвърли маските, ще паднат ограничителните мерки и ще се върнем към нормалния начин на живот”, коментира Ангел Кунчев.

В готовност сме да започнем летния туристически сезон, каза вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова.

"Министерство на туризма прие единни правила, които ще важат за всички места за хранене и настаняване, за всички заведения, в това число предложението на Министерство на туризма за начините за влизане в страната и практиките, които получихме са съгласувани със здравните власти", каза Николова.

"Много благодаря на проф. д-р Костадин Ангелов за изключителния диалог. В готовност сме да представим протокола за влизане в страната и той ще бъде съгласуван със здравните власти и със главния държавен здравен инспектор", допълни още тя.

"Преди повече от месец и половина проведохме среща с вас, на която поехме два ангажимента. Първият беше от началото на май да въведем правила за влизане в страната - такива, които да са конкурентни на съседните наши държави с оглед са спасим българския туризъм и тази година да имаме един по-добър сезон. Вторият ангажимент беше в началото май да стартираме ваксинацията на всички, които работят в сферата на туризма, които бъдат подадени по списък от министерството. Вече стартирахме с представители на област Варна, подготвяме област Бургас", допълни министър Ангелов.

"Всички ангажименти, които поехме към туризма, сме ги изпълнили. Надявам хората, които идват у нас, да се чувстват добре и в безопасност", добави още той.

От здравната комисия в парламента пък вече са внесли законови промени за поставяне на точни критерии, на базата на които да се взимат решенията за разхлабване или затягане на мерките. Сред тях са отчитане на нивата на смъртност, броя на ваксинираните, както процента на пациенти с COVID са в болниците. На тази база новият председател на здравната комисия разкритикува действията на правителството и Щаба.

„В момента, в който настъпи третият пик, първите 3 седмици от него, бяха седмица след седмица повишаващ се брой позитивни и повишаващи се случаи в болниците. На този фон, ние отхлабихме част от мерките и дори спряхме ваксинирането с една от наличните ваксини. Тоест – ако имахме ясни критерии, по които да водим тези мерки, това нямаше как да се случи”, заяви Александър Симидчиев.

Ваксината срещу COVID-19 ще остане препоръчителна и няма да влиза в задължителния календар за имунизации.

Пандемията от коронавирус все пак е довела и до дви положителни тенденции. На първо място - за първи път от години през зимата не се стигна до грипна епидемия с познатите преди това щамове. Освен това, заради носенето на маски и дезинфектантите, има рязък спад на останалите заразни болести.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК