Коментар на вицепремиера и министър на туризма в оставка Марияна Николова

„Чуждестранните туристи ще могат да влязат в България и да почиват у нас, след като покажат удостоверение, че са им положени дозите от някоя ваксина. Ако нямат такава, ще трябва да предоставят отрицателен PCR или антигенен тест, или медицински документ, който удостоверява преболедуване от COVID-19”. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова в ефира на "Здравей, България".

„Фирмите, които предлагат антигенни тестове и които ще бъдат признавани, ще бъдат обявени на сайта на Министерството на здравеопазването”, каза още тя.

По думите й правилата, определени в Гърция, ще влязат в сила от 15 май. „Ние стартираме сезона по-рано, затова въвеждаме изискванията от 1 май, и то с тези изисквания”, посочи Николова.

Издаването на туристически визи за руснаци - максимално облекчено

„Добрата новина е, че руските туристи идват. Те ще влизат по същия режим от 1 май. Руснаците имат голяма заявка към нас като дестинация, включително и за посещения във вътрешността на страната. При тях има интерес и към поклонническия туризъм”, каза още тя.

Според нея румънските туристи също са готови да почиват у нас.

„За нас е най-важно да уверим чуждестранните гости, че сме безопасна дестинация”, коментира още Марияна Николова.

„Очакваме 8,8 млн. чужди туристи да посетят България в периода от май до октомври тази година, което ще бъде двойно повече спрямо 2020 г. Около 200 000 наши сънародници ще предприемат пътувания около Великден, като до 10 май броят им ще нарасне до 500 000, а до края на май - до 1 милион”, посочи тя.

Обмислят всякакви възможни варианти за облекчено влизане на туристите в страната (ВИДЕО)

Николова коментира и възможността на границите ни да има коридори, с които да се разделя потокът от влизащи в страната на ваксинирани и на такива с отрицателен PCR или антигенен тест, с цел по-лесното и бързо преминаване през пунктовете.

„Водят се разговори от страна на Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта и по повод на такъв тип коридори. Уточняваме това в момента с румънците. Ще има възможност тези, които са ваксинирани, да преминават по един ред, а тези, които представят други документи за влизане – по друг. По-бърз достъп ще имат ваксинираните и те ще бъдат пропускани приоритетно. Това може да стане на сухопътните граници. За летищата е ясно – там има и гранична проверка, която изисква преглед на документи”, посочи Николова. И допълни: „Обсъжда се възможност и за допълнителни гранични пунктове с оглед улесняване на притока, тъй като очакваме огромен брой туристи, които ще се придвижват с автомобили”.

Според нея с издаването на зеления дигитален сертификат ще се възобновят пътуванията и хората ще могат да посещават различни дестинации свободно. Тя уточни, че днес Министерският съвет ще вземе решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка и ще бъдат описани правилата за влизане в Република България.

Вицепремиерът в оставка разясни още, че след въвеждането на дигиталния зелен сертификат ще има реципрочност, защото няма как да се налага карантина, когато правилата важат еднакво за всички.

Според хотелиера Александър Александров действително е необходимо да се въведат реципрочни мерки с държавите, от които България очаква туристи. „Когато един румънски турист влезе спокойно у нас с удостоверения, при връщане могат да му наложат карантина, както е в момента”, казва той.

„Трябва да има ясни правила, които да бъдат маркетирани и комуникирани с нашите партньори в Европа, тъй като нашите туристи са основно от там. Много важен за нас е и руският пазар. Имаме надежди и за английския пазар, но за съжаление всички чартърни полети са канселирани до края на юни. Надяваме се все пак туристите от там да дойдат. Разчитаме традиционно и на полския и чешкия пазар, но и там нямаме яснота”, коментира още Александров.

Във връзка с казуса за отдаването на концесия за морски плаж „Устие на река Велека“ вицепремиерът в оставка обясни, че решението за откриване на концесионната процедура е прието от Министерския съвет на 16.04.2021 г., т.е. 3 дни преди внасянето на проектите за налагане на мораториум върху възлагането на концесии и 6 дни преди приемането на решението от Народното събрание. „В договора за наем на морския плаж има клауза за прекратяване на същия при влизане в сила на концесионен договор“, бе категорична министър Николова.

Целия разговор гледайте във видеото.