Част от животните участвали в проучването със своите стопани

Раздразнителните кучета по-лесно научават трикове при дресура от непознат, в сравнение с по-дружелюбните си събратя, установи унгарско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл". Екипът разпределил шаровците в две групи според поведението им. От проведените тестове станало видно, че "сърдитите" кучета по-бързо се научават да лаят по сигнал и да пазят храната си.

1800 кучета от приюти в София търсят осиновители (ВИДЕО)

Четириногите участници в експеримента също така трябвало да открият лакомство зад V-образна ограда. Животните трябвало да се справят със задачата сами или с помощта на стопаните си. Но при разширяване на експериментите се оказало, че раздразнителните кучета, по неразбрани досега причини, учат по-бързо от непознати.

По време на тестовете четириногите трябвало да се обучат или от действията на своите събратя, или от тези на стопаните си. Най-сприхавите от животните най-бързо придобивали нови умения, когато били насочвани от напълно непознати хора. Сред поставените задачи фигурирали да пазят храната си от другите, бързо да реагират с лай, да ръмжат, когато са обезпокоявани.

Кучето на президента на Ирландия стана звезда

Унгарският екип бил ръководен от Петер Понграц от университета "Йотвьош Лоранд" в Будапеща. Резултатите от експериментите потвърждават предишни изследвания, според които доминантните и кучетата в подчинено положение научават нещата по различен начин.

При опитната постановка кучетата трябвало да се доберат до лакомството, поставено зад V-образна телена ограда. Това е предизвикателство за тях, тъй като животните трябва да преодолеят първоначалния си инстинкт да се спуснат право към целта.

Глутница бездомни кучета тормози цял квартал в Плевен

За да постигнат желаното, кучетата трябвало да почерпят опит как да го направят или от други кучета, или от хората. В крайна сметка се оказало, че "сърдитите кучета" най-бързо схващат, когато за пример им послужат непознати.

Източник: БТА