Това ще стане от 17 май

Англия продължава да облекчава ограниченията срещу COVID-19. Благодарение на добрите показатели при заразените и високия брой ваксинирани, от 17 май ще паднат още мерки, съобщи британското правителство в неделя.

Великобритания постепенно разхлабва рестрикциите от последния локдаун, следвайки огласения през февруари план от четири фази. При третия етап на хората ще бъде позволено отново да се срещат на закрито, за първи път от месеци, като на едно място ще могат да се събират до шестима души или две домакинства.

Барове, кафенета и ресторанти ще посрещат посетители на закрито при спазването на някои правила. Дейността си ще могат да възобновят и развлекателните и хотелски обекти, както и спортни съоръжения.

Почти равен брой излекувани и новозаразени с COVID-19 за ден

От канцеларията на премиера Борис Джонсън отбелязаха, че при решението за пристъпване към третия етап са взети под внимание най-новите данни за ваксинациите, заразените, броя на пациентите в болница и смъртните случаи.

"Данните отразяват това, което ние вече знаем - няма да допуснем този вирус да ни победи", каза Джонсън.

"Пътната карта остава в сила, успешната ни ваксинационна програма продължава - над две трети от пълнолетните жители на Обединеното кралство вече са имунизирани с първа доза ваксина - и сега можем да планираме отпадане на ограниченията - предпазливо, но необратимо", се казва още в комюникето.

От 17 май се очаква да бъдат облекчени и някои рестрикции, свързани с пътуванията в чужбина.

Полуавтономните правителства в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат собствен план-график за облекчаване на наложените заради COVID-19 ограничения.

Вирусът отне живота на над 127 000 души във Великобритания. Страната преживя ужасяваща втора вълна, чийто пик бе в края на януари, но оттогава броят на новите случаи и на починалите стремително спада.

Вчера здравните власти съобщиха за общо 1770 нови заразени и само два смъртни случая в Обединеното кралство. В апогея на втората вълна дневният брой на заразените надхвърляше 80 000, а починалите в деня на пика бяха над 1300.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА