Всеки трети българин страда от алергия

Висока концентрация на полени има във въздуха през тази седмица. За това предупреждават експертите от лабораторията, която следи нивата на алергените. В момента всеки трети българин страда от алергия, а броят на хората със сенна хрема расте с всяка изминала година. Как да избегнем рисковете и как да различим алергията от симптомите на COVID-19 провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

COVID И БЕЛОДРОБНОТО ЗДРАВЕ: Грижа за пациентите с астма и ХОББ (ВИДЕО)

В лаборатория „Алергенни препарати” към Националния център по заразни и паразитни болести всеки ден се измерва т.нар. поленов фон, т.е. концентрацията на полени във въздуха. С повишаването на температурите експертите вече отчитат по-високи нива на алергените, а от средата на следващата седмица предразположените към сенна хрема вече сериозно ще усетят дразнителите във въздуха. В най-голямо количество и най-алергизиращ ще е прашецът от чинар, дъб и бук.

Колкото повече градусите навън се повишават, толкова и пациентите, които идват в Клиниката по алергология към Александровска болница растат. Диагнозата е една: алергичен ринит.

„При нас идват всеки ден пациенти със сенна хрема. Колкото времето е по-топло и сухо, толкова е по-неприятно за хората, които имат алергии, защото тогава започват да се отключват симптомите”, казва д-р Симеон Узунова.

Всеки ден експертите в лабораторията измерват нивата на общо над 200 алергена, разказва биологът Мариела Христова.

„От групата на поленовите алергени списъкът съдържа около 70 вида всяка година. Събират се въздушни проби, които се наблюдават под микроскоп и тогава се преброява колко вида прашец има, от всеки вид колко броя поленови зърна са попаднали на дадена проба”, обяснява експертът.

АЛЕРГИИ: Как цъфтящите растения ни разболяват (ВИДЕО)

Все повече са българите, които страдат от сенна хрема, отчитат от Дружеството по алергология. В момента симптомите, причинени от алергени, всяка година се отключват при всеки трети у нас. Въпреки че те са класически, през последната година разпознаването на сенната хрема става все по-сериозно предизвикателство за алерголозите, разказва д-р Мария Иванова от Токсоалергичното отделение на ВМА. Причината - често те повтарят тези на COVID-19.

„Естествено болките в мускулите и повишената температура не могат да бъдат симптом на алергичното страдание – това накланя везните към коронавирусна инфекция. Но голяма част от тийнейджърите преболедуват леко COVID-19. Това, което различава полинозата от него, е сезонността и рецидивиращия статус на заболяването. Това че, ако миналата година в същия период сте имали подобна симптоматика, е по-вероятно да сте алергични, а не заразени с коронавирус”, казва тя.

Още по темата гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.