Сирените за въздушна тревога прозвучаха чак в Нахалал

Нова ескалация на напрежението между Израел и Палестина. Радикалната палестинска групировка „Хамас” изстреля още ракети към Тел Авив и Ерусалим рано тази сутрин.

Израел съобщи, че дете е загинало след попадение на ракета, изстреляна от Ивицата Газа. Палестинците казват, че от началото на седмицата, само децата загинали в израелските бомбардировки са 17.

Сирените за въздушна тревога прозвучаха чак в град Нахалал, на сто километра от Газа и накараха хиляди израелци да търсят сигурност в убежищата. Уличните безредици и сблъсъци в някои части на Израел продължиха и през нощта. 

"Граждани на Израел, това, което се случва в израелските градове през последните дни не може да се толерира. Видяхме араби, които палят синагоги, автомобили, нападат полицаи, нараняват мирни и невинни граждани. Това е нещо, което не можем да приемем. Това е анархия. Нищо не може да го оправдае. И ще ви кажа още нещо - нищо не може да оправдае линчуването на евреи от араби и нищо не може да оправдае линчуването на араби от евреи.", призова израелският премиер Бенямин Нетаняху. 

Палестинци протестираха в София (ВИДЕО)

Най-малко 67 души са загинали в Газа, след като в понеделник конфликтът ескалира. Повече от 370 души са задържани, а 36 израелски полицаи са пострадали. Според информацията от палестинските власти 17 от убитите са деца, а 6 - жени. Седем души за загинали в Израел. Световни политически лидери призоваха към спокойствие, а в изявление по телевизията палестинският президент Махмуд Абас заяви: "Ерусалим е червена линия! Ерусалим е сърцето на Палестина и нейната душа. Няма да има мир, сигурност и стабилност, докато той не бъде напълно освободен от окупацията". 

 

 

Международната общност призова за деескалация, а Вашингтон изпраща заместник помощник-държавния секретар Хейди Амр, за разговори с двете страни.

ООН: Бомбардировките в Израел може да доведат до истинска война