Те получиха подкрепа от МОН това да се случи

Отваряне на университетите поискаха от Съвета на ректорите в среща със служебния образователен министър. Те получиха подкрепа от МОН това да се случи. 

Директори настояват от 1 юни да се възстанови присъственото обучение за всички ученици

За да отворят университетите, трябва да има заповед от здравното министерство. Затова сега МОН ще води разговор с тях. Това стана ясно от срещата между служебния министър Николай Денков и председателя на съвета на ректорите - проф. Анастас Герджиков.

"Ректорите сами да решават дали всички студенти да се върнат в аудиториите. Това вече се случи частично. Искаме да възстановим всички лекции и упражнения, там, където е необходимо", заяви той.

"Аз самият съм преподавател в Софийския университет - разбирам спешността. Ще говорим с министъра на здравеопазването", обеща служебният образователен министър.

МОН: Външното оценяване след Х клас няма как да бъде отменено

Междувременно от МОН потвърдиха, че националното външно оценяване за 10-ти клас остава. Повод за реакцията стана желание на родители оценяването да бъде отменено. За утре е планиран и протест с искане за отмяна на НВО за 10-ти клас.

Стана ясно и, че има противоречащи си заповеди затова с колко и дали да бъде удължена учебната година. Очаква се нова заповед до 2 дни.