Учениците под карантина също се явиха на изпита

За втора поредна година държавните зрелостни изпити се провеждат по време на пандемия. Над 49 000 ученици се явиха на изпит по български език и литература при строги мерки срещу COVID-19.

На последния 41-и въпрос зрелостниците писаха есе или интерпретативно съчинение на тема “Смисълът на благодеянието” по разказа „Песента на колелетата” от Йордан Йовков.

Тази година и учениците под карантина имаха право да участват в изпита. По последни данни има само 8 подобни казуса. Двама от дванадесетокласниците обаче пропуснаха матурата заради положителен тест за коронавирус.

„Те ще се явят на изпит през август и това няма да попречи на приема им във висшите учебни заведения”, увери зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова.

С маски и на разстояние - така учениците се наредиха пред входовете на училищата още в 07.00 ч. А всеки зрелостник минаваше през задължителна проверка на температурата.

Възобновяват присъственото обучение за всички ученици и в университетите

„Пропускахме ученици до 07.45 ч. 167 деца са разпределени в 18 зали. В стаите е осигурена дистанция. На влизане мерим температурата на зрелостниците и дезинфекцираме ръцете им. Децата задължително трябва да са с маски”, каза директорът на Софийската математическа гимназия Антоан Тонев.

Зрелостниците, които се явиха на препитването, споделиха, че подготовката им е била затруднена заради дългото дистанционно обучение.

„Малко сме напрегнати, но не бива да се притесняваме, за да покажем най-доброто от себе си”, сподели ученикът Георги.


Изпитът беше върху целия учебен материал въпреки желанието на част от учениците някои теми да отпаднат. Тази година мерките срещу преписвачите са още по-сериозни като записите от камерите, разположени в класните стаи, се наблюдават от повече експерти.

С оценките от матурата учениците могат да кандидатстват в 41 университета в България. Резултатите от изпитите ще бъдат ясни до 15 юни.