8 карантинирани ученици бяха допуснати, а заради COVID-19 двама се явяват лятото

За втора поредна година - матури по време на пандемия. Близо 50 хиляди ученици се явиха на изпит по български език и литература.  Двама зрелостници пропуснаха препитването заради положителен тест за коронавирус, а други 8 под карантина бяха допуснати, но при определени правила.

Зрелостниците писаха по Йордан Йовков на матурата по БЕЛ

"Смисълът на благодеянието" - по тази тема разсъждаваха учениците в края на матурата. Те можеха да изберат есе или интерпретативно съчинение по творбата "Песента на колелетата" на Йордан Йовков. Това е и авторът, който най-често се е падал на държавни зрелостни изпити - цели 6 пъти.

Нямаше сериозни нарушения по време на матурата. Трима ученици от София се явиха без документи за самоличност, но след допълнителна проверка, бяха допуснати. А други двама зрелостници - от Ямбол и Самоков, бяха отстранени заради използване на мобилни телефони. 

С маски и на разстояние - така учениците се наредиха пред входовете на училищата час преди матурата. Маските се сваляха само за проверка на личните документи. Следва още една проверка - на температурата. А за заразените с коронавирус ученици е определена друга дата за явяване.

„За тях този изпит ще се проведе през август и това няма да попречи на техния прием във висшите учебни заведения”, обясни Мария Гайдарова.

Ето отговорите на матурата по БЕЛ

Някои зрелостници признаха, че дългото онлайн обучение се е отразило на подготовката им.

„Със сигурност сме ощетени, нашият випуск, защото когато сме вкъщи, ние се разсейваме, когато ни е безинтересно и госпожата си говори нещо на компютъра, а ние се занимаваме с други неща”, каза Елеонора Грозданова.

Затова и някои ученици са взимали допълнителни частни уроци. Надеждата на част от учениците беше в изпита да не присъстват всички теми от учебния материал. Отпаднали теми обаче не е имало, казаха от просветното министерство. А мерките срещу преписвачите тази година са били дори по-сериозни - камерите в класните стаи са се наблюдавали от повече експерти.

С оценките от матурите учениците ще могат да кандидатстват в 41 университета у нас.