Общински съветници искат градоначалникът да поеме отговорност заради недостига на детски градини

Общински съветници поискаха оставката на Йорданка Фандъкова, заради недостига на места в детските градини. В отговор столичният кмет показа как се бави строителството на детски градини. Искането за оставка на столичния кмет дойде от общинските съветници на „Демократична България” и БСП. Мотивите- несправяне с проблема с детските градини.

"Проблем, който се превърна в хроничен и устойчив, виждаме до какво се докарахме с днешна дата. 10 хиляди места недостиг, с 2000 повече от миналата година е това ако не го наречем провал в областта на осигуряване на места здраве му кажете", заяви Калоян Паргов, общински съветник от БСП. 

Фандъкова: Забелязва се забавяне при строителството на детски градини

 "Помним, че през 2008-та година Фандъкова за същата система си подаде оставката. Сега никой не поема отговорност, аз поисках оставката на заместник кмета по дигитализация още миналата седмица", посочи Михаил Паргов, общински съветник от "Демократична България". 

А Фандъкова им отговори. Коментарът за искана й оставка дойде по време на проверка на забавен строеж на детска градина в Лозенец. "Това е моят отговор, да дойдат тук, да видят как управлява демократична България, защото те искат да управляват, но или не могат или не могат да работят. Това е градина, която трябваше да бъде завършена септември месец 2020-та година, ще приеме деца 2021-ва", посочи столичният кмет. 

За забавянето Фандъкова  обвини районния кмет Константин Павлов. И подчерта, че забавяне на строителството има в още три района в София – Изгрев, Красно село и Триадицата. Всичките под управлението на "Демократична България". "Демократична България", която управлява една трета от София и то районите, в които има най-голям недостиг", категорична е Фандъкова.

Хиляди деца останаха без места в детските градини в София

Кметът на район Лозенец обясни, че строежът на инспектираната от Фандъкова градина е трябвало да завърши още през 2018-та година.

"Не разбирам как тези хора биха искали отговорност от мен, при положение, че аз заварих тук доста проблематични документи, доста неясни моменти в строителството.  Ако г-жа Фандъкова би искала да поема отговорност, нека поеме отговорност за това, което нейните съпартийци са свършили до 2019-та година", заяви кметът на район "Лозенец" Константин Павлов. 

Излезе първото класиране за детските градини и ясли в София

А заради забавянето кметът на София обясни, че занапред новите проекти ще се поемат единствено от Столичната община. "Аз лично нямам доверие на тези райони, които имат доказано забавяне до този момент и то драматично", подчерта градоначалникът на София. 

Йорданка Фандъкова коментира, че въпросът с недостига на места в столичните детски градини и ясли можел да бъде решен само със строителство и отваряне на нови места.

Репортер: Михаела Карабельова