Регистър колко души у нас страдат от автоимунни заболявания няма

И днес отчитаме по-малко пациент с коронавирус в болниците. Лекарите обаче напомнят на хората с тежки и автоимунни заболявания да не престават да следят състоянието си. 

В България е открита мутация на COVID-19 от "особено значение"

Преди месец Ана става майка. Младата жена от Варна преживява много, преди да стигне дотук – повече от 10 години живее с тежко автоимунно заболяване, което откриват късно. Преди няколко отключва още едно, пак автоимунно:

„Заболяването ми прогресираше до степен, до която трудно започнах да вървя. Имах много проблеми. От болка не спях. Изпаднах в тежка депресия, защото млад човек на 20 години не може да върви и не знае защо”, разказва тя.

След години терапия и много безсънни нощи, двете болести са в ремисия, а тогава идва щастливата новина -  Ана чака дете. Щастието обаче не продължава дълго, а Ана отново е попарена - заразява се с коронавирус. Признава, че в този момент страхът дали ще задържи детето я завладява напълно:

„Когато забременях, започна отново, новия казус. Дали да спираш медикаменти, дали да сменяш. Много от специалистите нямаха концепция  как да се процедира”.

СЗО: Ваксините срещу COVID-19 са ефикасни срещу всички варианти на вируса

Тогава на помощ идва проф. Зоя Спасова от болница „Свети Иван Рилски”, която консултира пациентката. Успяват да овладеят и автоимунните заболявания и COVID инфекцията. Заради вируса и бременността обаче се налага да спрат текущите терапии. Затова д-р Спасова започва да я следи всеки ден:

„Това е една стряскаща ситуация. Имаше един етап, в който се чудих дали няма да се наложи да снимаме и майката и бъдещето бебе, за да видим дали нямат пневмония”, разказва д-р Спасова.

Регистър колко души у нас страдат от автоимунни заболявания няма. Смята се, че броят им е над 30 хиляди. Много от тях вече преминаха през COVID-19. Самото лечение на коронавируса все пак не е толкова опасно, категорични са медиците. Рискът е след това.

Повече по темата гледайте във видеото