Хиляди се включиха в празненствата в цялата страна

Отбелязваме един от най-големите и обичани български празници. 24 май е Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. От 1990 година денят е официален празник.

За втора поредна година празникът преминава под знака на пандемията, въпреки това в цялата страна хиляди се включиха в празненствата.

Как празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура (ГАЛЕРИЯ)

Пред Народната библиотека в София през целия ден се стичаха хора, които да се поклонят пред паметника на Солунските братя. Малки и големи поднесоха цветя и венци, а балони с буквите полетяха в небето. 

Цветя положиха и писатели, културни дейци и музиканти. „Както в музиката най-важни са паузите, тишината, така е важно как се използват и думите”, каза Дони.

„Напоследък има тенденции българския език доста да се неглижира, влизат непонятни чуждици. Мисля, че трябва да си отстояваме и езика, и азбуката и всичко, което ни прави българи”, посочи Иван Лечев.

Тържественото отбелязване на 24 май в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според кмета на София Йорданка Фандъкова пандемията е показала, че българският учител може да се справя във всяка ситуация. „Честит празник на пазителите на българския дух. Хората, които работят в сферите на образованието, науката, културата, изкуствата, наистина продължават да пазят българския дух. Благодарим им днес от сърце. Благодарим на учителите, защото те наистина станаха супергерои”, заяви тя.

Как е повлияло дистанционното обучение на учениците тепърва ще става ясно.

„Трябва да се промени нагласата и насоката на учене. Трябва повече критично мислене, осмисляне на материала, намиране на ценна информация сред потока от информация. Това са умения, които не сме се научили да предаваме на нашите ученици”, смята служебният министър на образованието Николай Денков.

Фандъкова: Пандемията показа, че българският учител може да се справя във всяка ситуация

За да оставят цветя пред паметника на светите братя днес се изви дълга опашка. Празникът в София продължи и с концерт пред Народния театър, в който участваха близо 400 ученици от столичните училища. Там бяха връчени и наградите „Неофит Рилски” на учители и директори с постижения през годината.

България празнува: Тържествени шествия за 24 май в страната (ВИДЕО)

Стотици балони, 80-метров трибагреник и ученически шествия в цялата страна - това бяха само част от изненадите в празничния ден.

Въпреки призива на местната власт в Пловдив учениците да не участват в празничното шествие, десетки родители доведоха децата си.  Най-голямата атракция се оказаха малчуганите от детска градина „Майчина грижа“, които  избраха този ден, за да благодарят с цветя на учителите си.
Във Варна десетки гълъби и балони с буквите от българската азбука полетяха в небето по повод празника. Тази година, заради пандемията, в морската столица нямаше шествие, но въпреки това площадите се изпълниха с хора.

Празничното шествие  в Плевен беше водено от свещеници с иконата на светите братя Кирил и Методий.

80-метров трибагреник пък изненада жителите на Русе.

В Благоевград отбелязаха двоен празник. Честванията за 24 май бяха съчетани и с празника на града.

Традиционно шествие за празника обиколи централните улици и в Хасково. За първи път награди получиха и бъдещи медицински сестри от филиала на Тракийския университет, които са работили като доброволци в COVID-отделенията в региона.

Стефан Янев: Българската азбука е най-великото обещание за вечност

Почит към делото на светите братя Кирил и Методий отдадоха и политиците у нас. Всеки го направи по-различен начин - някои поднесоха цветя, други изпратиха писмено поздравление, трети с пост в социалните мрежи. А президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър-председател Стефан Янев и министри от кабинета решиха да извървят заедно пътя от „Дондуков" 2 до Националната библиотека, като по пътя те се спираха да поздравят за празника и случайни минувачи. По думите на  държавния глава - днес България чества най-духовното си достижение.

Президентът Румен Радев  призова на този ден почит да се отдаде не само към делото на светите братя, но и към всички творци. „Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения. България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност”, заяви той.

Служебният премиер подчерта, че народът и държавната ни освен славно минало, ще имат и славно бъдеще, а служебният министър на културата посочи без какво не може една държава. „Надеждата се появи. Основните два стълба на държавността са култура и образование. Без тях няма държава”, заяви Велислав Минеков.

Почит към делото на светите братя Кирил и Методий отдадоха и политическите лидери. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов написа: „Нашите предци са ни дали език, който да ни свързва, чрез който да създаваме общности и който да ни помага да работим заедно за успехите на България”.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за повече грижа  към учителите. „Днес всяко българско сърце тупти гордо от това, че сме дали на всички славянски народи букви, четмо и писмо. Поклон пред онези, които ги създадоха, както и пред днешните просветителите – за това, че пазят българщината. Нека всички да я пазим, за да я дадем на деца и внуци”, посочи тя.

Поздравление за празника дойде и от председателя на партията „Има такъв народ” Слави Трифонов. В профила си във Facebook той написа: „И днес милиони хора в десетки държави имат писменост и създават култура, благодарение на българската държава и на тези велики книжовници”.

Патриарх Неофит отправи поздрав по случай празника

Българския патриарх Неофит направи обръщение за празника, в което се посочва, че днес глави се свеждат не само пред образите на първоучителите, но и пред всички, които безшумно и постоянно градят здание на нашата духовност и просвета.

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК