Студен фронт носи бури с гръмотевици

Над Източна Европа се движи студен атмосферен фронт. У нас в сряда по-съществените валежи ще са от обяд нататък. Превалявания с гръмотевици ще има в западните и централните райони и на места в Североизтока. Има риск от резки пориви на вятъра и падане на градушки. В много райони на страната е в сила жълт код за опасно време.

Температурите в сряда ще са по-ниски, спрямо първите дни на седмицата. Следобед ще са в широк диапазон – между 20 и 30 градуса.

В планините следобед ще вали и ще гърми в масивите на Западна и Централна България. Термометрите ще се колебаят между 12 и 19 градуса. Около крайбрежието – хладно с температури в топлата част на денонощието между 18 и 21 градуса. Възможни са слаби превалявания в хода на деня, но на изолирани места.

След кратко утихване, в четвъртък около и след обяд отново ще има условия за краткотрайни, на моменти интензивни валежи с гръмотевици и риск от градушка. Явленията ще са по-изявени в западните и централните райони. В петък преваляванията ще обхванат и районите на изток, около Черноморието.

През почивните дни ще има разкъсвания на облачността, а валежите ще са на по-малко места. Дневните температури ще паднат и в топлата част на деня ще са между 20 и 25 градуса. Последните дни на май и първите на юни ще са прохладни.