Говори психотерапевтът Димитрина Митрева

Следродилната депресия е афективно разстройство, което засяга жените най-често след раждане. Майките изпитват силна тъга, изпадат в състояние на постоянна тревожност и умора. Отшумява ли с времето, или са необходими конкретни начини за справяне?

"Индикации за следродилна депресия са конфликтни ситуации, разправии с бащата, добре е майката да вземе стъпки, свързани с превенция", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS психотерапевтът Димитрина Митрева.

Тя допълни, че към четвъртия ден след раждането идват кърмачески сълзи, които отшумяват за няколко дни, но това не е следродилна депресия. Следродилната депресия е усещане за празнота и самота, жените стават тъжни, без да има някаква основателна причина.

"Тежката форма се характеризира с чувство на голяма загуба на "Аза", може да се споделя страх от импулс да се нарани детето, както и непрестанен страх, че нещо може да му се случи.

Психотерапевтът смята, че най-добрата превенция за следродилната депресия е спането, майката трябва да влезе в ритъма на бебето, както и говоренето с близки, майка, съпруг, приятелка, като се обговарят страховете и проблемите, които майката изпитва.

Вижте повече във видеото.  

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.