Крил Петков похвали специално БМФ

Нито една от фирмите, поканени на разговори от министъра на икономиката Кирил Петков, не отиде на срещата. Той искаше да разговаря с осемте най-големи клиента на Българската банка за развитие.

Шест от компаниите отговориха писмено. 

„Параходство български морски флот" с категоричен отговор до министъра на икономиката заради ББР

Въпреки провала на срещата, икономическият министър видя и нещо положително.

„Всичките шест казват, че си плащат заемите, което е добра новина. Остава за мен въпросът дали това е било най-доброто целево използване на парите”, заяви министърът.

"БМФ са написали най-изчерпателното писмо, за което им благодаря. В писмото са влезли в детайли в каква посока са изразходвани средствата и те сами цитират, че този заем е специално фокусиран върху експортните дейности на дружеството. Ако имаме този тип комуникация с всеки един ползвател на обществени средства, това е едно ниво, което оттук нататък трябва очакваме от всеки принципал от всяко управление на публични пари. Просто аз не мога да повявам, че до този момент такива разговори не са се случвали. Как човек управлява публичните ресурси, ако няма комуникация с хората, които ги ползват?", добави още той.

Транспект АД, които са със заем над 60 милиона, изпратиха своята гледна точка до медиите. В нея те обясняват, че са отказали да се срещнат с министър Петков, защото това били „комедийни скечове”. От Български морски флот също пуснаха позиция. Техният аргумент е, че предвид политическата ситуация не искат да участват в дискусии, които да бъдат интерпретирани извън контекста на техния бизнес.

А днес стана ясно, че в икономическото министерство са получени сигнали от малки фирми, на които е отказвано кредитиране.

„Просто очевидно бе, че при ББР биват приети и финансирани само предварително определени кандидати. Този тип сигнали за нас са много ценни, защото ние искаме тази банка да започне да работи за малките и средните предприятия”, каза Петков.

Пред NOVA уволнените членове на Надзорния съвет за пореден път обявиха, че нарушение на закона нямало.

„Надзорният съвет при отпускане на кредити няма среща с кредитоискателите, не е запознат с бизнес плановете им”, заяви Велина Бурска.

Според министъра обаче проблем- има.

„Когато от 1, 9 млрд се дадат 1, 7 млрд, това,което със сигурност твърдя е, че този начин на кредитиране на банка е несвойствен за нейното съществуване”, обясни Петков.

Именно заради тези кредити шефът на финансовото ведомство Асен Василев беше категоричен, че в сегашния си вид от Банката за развитие няма смисъл.

През следващата седмица предстоят нови разговори с Управителния съвет на банката. Очаква се на тях да бъде обсъждано как са се отпускали кредити. Чака се информация за това и от одитния комитет.