Темата на Международния литературен фестивал е "Герои сега"

Фестивалът се завръща! След две години пауза международното литературно събитие е отново тук. Тази година "Варна лит" търси своите "Герои сега". 

"През изминалите месеци на хората все повече време им остава да чета и това се доказва от цифрите. Похвално е това, че хората се обърнаха към книгата, а най купуваното заглавие бе "1984" на Оруел", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Захари Карабашлиев, творчески директор и съучредител на фестивала "Варна Лит".

За фестивала той информира, че ще бъде съпътстван от много награди, гости, дискусии, а модератор ще бъде Георги Тошев. Събитието ще бъде обвързано и с 100 години от обявяването на Варна за курортен град.

На първи юни стартира фестивалът, а на втори ще се състои разговор с писателя Георги Господинов, който ще бъде на живо и ще се отнася за миналото и бъдещето.

"Герои сега" правим всяка година, който е конкурс за ученици, тази година има деца от Варна, но и от други места. Включени са есета, разкази и други произведения", допълни Захари Карабашлиев и заяви, че темата е дошла абсолютно спонтанно, но и актуално, а есетата ще бъдат четени.

В третата вечер ще се разглеждат творби, ориентирани към детска аудитория, както ще има и дискусии на тази тема.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.