Подобни твърдения се появиха през 2013 г.

Датските служби са помагали на американската Агенция за национална сигурност да шпионира европейски политици, включително германския канцлер Ангела Меркел. 

Разкритията са резултат от вътрешно разследване на датското военно разузнаване и обхващат периода от 2012 до 2014 г. Според доклада, данни са събирани за представители на Германия, Франция, Швеция и Норвегия. 

 

 

ГЕРБ и БСП в пореден спор за подслушванията на политици (ОБЗОР)

Подобни твърдения се появиха през 2013 г. В изнесените данни от бившия сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън се твърдеше, че Агенция за национална сигурност подслушва телефона на германския канцлер. Тогава, Белият дом  не отрече категорично, но заяви, че Ангела Меркел не е била подслушвана и няма да бъде в бъдеще.

"Още когато се заговори за Националната агенциа за сигурност, на няколко пъти казах на американския президент, че шпионирането на приятели е неприемливо. Казах му, когато беше на посещение в Белрин, както и месец по-късно, когато говорихме по телефона. Не става дума за моята личност. Тук говорим за всички граждани на Германия. Трябва да имаме доверие на съюзниците и партньорите ни", заяви Ангела Меркел.