Точно в 12 часа зазвучаха сирени в цялата страна

България прекланя глава пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. На 2-ри юни България почита подвига на поета революционер и неговата чета, както и на всички загинали за свободата на родината. Честванията започнаха във Враца със заря. В знак на почит към героите, в 12 часа зазвучаха сирените в цялата страна. Военни ритуали и поклонения имаше в десетки населени места, а една от най-големите церемонии беше в родния му Калофер.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По традиция, кулминацията на тържествата е на връх Околчица във Врачанския балкан, където е и лобното място на Христо Ботев. На паметника на поета бяха поднесени цветя. Пред подвига на поета дойдоха да се поклонят хора от цялата страна.

ЗАРЯ ЗА БОТЕВ: Отбелязваме 145 години от подвига на войводата

 

В родното място на революционера – Калофер отбелязването на годишнината от гибелта му започна с военен ритуал по изнасяне знамето на Ботевата чета.

Пред паметника на Ботев се прекланиха десетки граждани, обществени и културни дейци и политици. Сред тях бе и вицепрезидентът Илияна Йотова. „Нека да бъдем точно толкова смели, свободни и независими. Нека да бъдем непримирими към предателството, към апатията, към несправедливостите в живота и в политиката. Днес пак сме пред избор и нека този път да го направим според съвестта си”, каза тя.

Служебният премиер Стефан Янев откри днешното заседание на правителството с призива да следваме примера на поета. „Да любим справедливостта, да любим работата в полза на обществото и да мразим несправедливостта”, заяви той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов почете Ботев във Facebook. Той написа „Поклон пред Ботев” и призова - "За да продължим да живеем и да се развиваме свободно като европейци, сме длъжни да спрем хаоса и да покажем отговорност!“.

Във Велико Търново почетоха Деня на Ботев с  общоградско преклонение пред паметника на поета. В церемонията се включиха военнослужещи и граждани.