Лечението струва повече от 2000 лв. годишно

В България с атопичен дерматит живеят около 600 000 деца и 200 000 възрастни. Ние сме единствената страна в ЕС, в която това заболяване не е сред социално-значимите и домашното лечение не се покрива от здравните фондове. Пациентите заплащат всички разходи по него, като годишно за лекарства и медицинска козметика заделят около 2000 лв. "Свободни в своята кожа" е името на кампанията, която цели да ни направи съпричастни към страдащите от атопичен дерматит.

По темата в ефира на предаването "Социална мрежа" говориха проф. Снежина Василева, началник направление по автоимунни кожни заболявания в Клиниката по дерматология в УМБАЛ „Александровска“ и член на УС на Българското дерматологично дружество и Ива Димитрова, председател на  Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения.

Според Димитрова в тежката си форма атопичният дерматит е сърбеж, съпроводен с болка и дискомфорт. Заболяването не е заразно.

Как да предпазим кожата си от атопичен дерматит? (ВИДЕО)

По думите на проф. Василева пък то се влияе от вътрешни и външни фактори и има опасност то да остане за цял живот.

"Обикновено се разболяват децата. Над 600 000 деца в България страдат от атопичен дерматит. Заболяването затихва при повечето хора, но може да се завърне като невродермит, който има ограничен сърбеж", обясни специалистът.

За хората с такъв проблем не се препоръчват цитрусови плодове, ягоди, ядки, какао, шоколад, краве мляко. Кожата им не трябва да има контакт с вълна. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.