50 % от децата няма да го развият, ако кожата им се овлажнява още от раждането

Какви трябва да са грижите за детската кожа, през лятото? Кои са иновациите при лечението на атопичния дерматит и още важни съвети за дерматологично здраве разказва за предаването "Пулс" д-р Валерия Матеева, специалист по кожни и венерически болести в Александровска болница. 

За последните десетилетия атопичният дерматит се е увеличил 10 пъти, а всяко трето дете се ражда с него.

Той е заболяване на развитите общества, най-често обхваща семейства с по-висока висока хигиена, живеещи в голям град с голямо замърсяване.

"Това социално значимо заболяване се появява при деца с нарушена кожна бариера. До 30 % от населението в световен мащаб страда от него. Около 600 000 души са заболели от атопичен дерматит в България, 200 000 от тях са възрастни. Към пубертета децата се отървават от него, но в зряла възраст има тежки случаи", сподели д-р Матеева.

Наличието на повече от 50 бенки крие риск от меланом (ВИДЕО)

"На шестия месец след раждането може да се прояви за пръв път. Сред симптомите са зачервявания и лющене на кожата, много сухата кожа също. Кожата има нужда от повече хидратация", обяснява тя.

По нейните думи 50 % от децата няма да го развият, ако кожата им се овлажнява още от раждането.

Специалистът съветва за хидратация да се използва емолиент, да не се ползват перилни препарати с много парфюми, а сред храните, които водят до влошаване са шоколад, какао и мед. Плуването не се препоръчва заради хлора в басейните.

А на плаж при такива кожни проблеми е най-добре да се ходи преди 12 ч. и след 16 ч.  

"Слънцето е приятел на кожата. Децата да бъдат извеждани възможно по-скоро извън града – във висока планина или на море", прикани тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.