Меланомът е най-коварният и с непредсказуемо протичане

"Плажното масло е лесен и достъпен профилактичен метод да се грижим за нашето здраве и кожа. Бенките 80% са генетично предопределени, те са по-уязвима част от кожата, включително и от слънцето, и могат да се трансформират в нещо злокачествено", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS дерматологът д-р Маргарита Къчева.

Специалистът добави, че ако злокачествената трансформация не се хване навреме, тя продължава да се развива в неблагоприятна посока и поради тази причина прегледите при дерматолог са силно препоръчителни. 

Дерматологът добави още, че изпъкналите и по-големи бенки не са толкова притеснителни, макар че трябва да бъдат предпазвани от слънцето, по-опасни са плоските, при които е по-възможно злокачествено развитие.

Според нея профилактични прегледи у нас трябва да са по-чести и информира, че в западни страни това се случва стриктно на всеки шест месеца.

"До отстраняване на бенки се стига, когато се вижда в тях активност, която е обезпокоителна. Бенки с лазер не се махат, нито с течен азот, те се премахват оперативно", категорична бе доктор Къчева.

Тя апелира към хората да проверяват кожата си преди да се изложат на слънце през летния сезон.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.