Румяна Попова провери

С удължаване на действащите мерки и с нова гаранционна програма, служебният кабинет представи плановете си за икономическо подпомагане. В тях се запазват 50-те лева добавка за пенсионерите. За какво обаче стигат те на хората, свикнали да броят всяка стотинка, се допита Румяна Попова.

Увеличават пенсиите от 1 юли

Спаска Владимирова е бивша учителка. Пенсионер е вече 11 години и си е създала система за харчене на пенсията си, така че тя да й стига. „Парите отиват на първо място за храна, за част от лекарствата или нещо друго. Справяме се горе-долу”, казва тя.

Допълнителните 50 лева, които получава са добре дошли за кухнята й у дома.

Съпругът й Александър Пешев също е пенсионер, но не спира да работи в двора им. Затова инвестира в материали. „50 лева за мен са си 50 лева. Може за всичко да ги използвам. Примерно по 3 лева е килограма пирони. Сметнете за колко килограма стигат”, казва той.

Пенсионерите получават 50 лв. и през юни (ВИДЕО)

Детелина и Георги също са пенсионери отдавна. В началото тя вземала съвсем скромна сума. Сега, близо 20 години по-късно, получава 372 лева. Съпругът й Георги бил шофьор само на тежкотоварни автомобили, но трудът му според него също не бил добре оценен. Сега взема малко над 400, но пак трябва да живеят пестеливо, за да им стигат парите, особено в отоплителния сезон.

Повече по темата гледайте във видеото.