Производството срещу Росина Станиславова започна по сигнал, че платила сама на себе си средства по програма

Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси за кмета на столичния район "Красно село" Росина Станиславова и й наложи глоба от 15 000 лв., както и отнемане в полза на държавата на получена материална облага в размер на 9 981, 46 лв.

Производството срещу нея започна по сигнал, че тя била ръководител на европейски проект и платила сама на себе си средства по програмата "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания".

Проверяват кмета на "Красно село" за конфликт на интереси

В хода на проверката е установено, че Столичният общински съвет бил съгласен районните кметове да кандидатстват самостоятелно или в партньорство за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Така, преди година, Станиславова подписала такъв документ, а после и анекс към него, с който се удължава срокът му. Това действие е в нарушение на закона.

През май миналата година Станиславова определила екипа на проекта и със заповед посочила за ръководител самата себе си. Още същия ден издала и втора заповед, в която си възложила допълнителни функции и определила почасовото възнаграждение на екипа на проекта, като най-високата ставка била за нея.

Протест с искане за оставката на кмета на район "Красно село"

Малко преди края на месеца кметицата наредила полагането на извънреден труд за себе си и още трима общински служители. А през януари тази година отново издала заповед, с който си възлага допълнителни функции за изпълнение и пак определила за себе си най-високата ставка. Именно така, според КПКОНПИ, Станиславова влязла в конфликт на интереси.

По време на изслушването тя посочила, че било нормално да е ръководител на проект, след като управлява цялата общинска администрация в района.

По-късно през деня кметът на Район „Красно село” излезе с официална позиция относно решението на КПКОНПИ: 

„Във връзка с днешни публикации в медиите, бихме искали да уточним - към настоящия момент няма правно валидно решение на КПКОНПИ. В отговор на официално запитване до административния орган за получаване на издадения акт, г-жа Силвия Илиева – началник на кабинета на г-н Сотир Цацаров заяви, че „решението няма как да бъде предоставено, защото все още не е подписано“ и че това „може да стане най-рано вдругиден“.

На 09.06.2021 г., повече от три месеца след образуване на административното производство въз основа на „медийни публикации за усвояване на европейски средства“, на официалната електронна страница на КПКОНПИ бе публикувано съобщение за издадено решение без решението да бъде предоставено.

При това положение е очевидно напълно несъстоятелно публично да се коментира все още правно несъществуващ и съдържателно неизвестен документ.

Обратното би означавало да придадем преждевременно прекалено голяма тежест на поредната зле скалъпена, широко медийно тиражирана, лошо изпълнена несъстоятелна „политическа поръчка“, ​гласи позицията на районния кмет. 

Жители на Район „Красно село” организираха протест с искане за оставката на Росина Станиславова и се заканиха да се събират пред районната администрация до постигане на целта си.

„Нищо не прави, няма никаква комуникация с гражданите. Това е единствената община, която до момента няма приемен ден”, каза Йордан Иванов.

„Нулева комуникация с гражданите, нулево отговаряне на проблеми, на въпроси, въпроси, които са нормални да задаваме. Искаме да знаем каква е нейната визия за бъдещето на нашия район”, посочи Цанко Донков.

Източник: БТА