Тогава загинаха петима души

Полицай от Чикаго беше обвинен в участие в щурма на Капитолия във Вашингтон на 6 януари и влизане в кабинета на сенатор, предаде Асошиейтед прес.

29-годишният Каръл Куизиък беше арестуван вчера, като са му повдигнати обвинения за пет наказуеми деяния, включително проникване в охранявана сграда, нарушаване на дейността на държавни служители и непристойно поведение на територията на Капитолия с цел спъване работата в Конгреса.

Доклад: Сериозни грешки в сигурността при атаката на Капитолия

Прокуратурата твърди, че Куизиък е бил в тълпата, нахлула в кабинета на сенатора демократ от Орегон - Джеф Мъркли, а няколко дни по-рано бил в отпуск по болест и пътувал до столицата, за да присъства на митинг в подкрепа на тогавашния президент Доналд Тръмп. В съобщение до приятел Куизиък написал, че отива да спасява държавата и да „види сметката на комунягите”.

Вчера Куизиък се яви във федерален съд в Чикаго. Неговият адвокат каза, че той е полицай от 2018 г.

Щетите в Капитолия след щурма (ГАЛЕРИЯ)

Полицейският началник Дейвид Браун съобщи, че Куизиък е бил лишен от правомощия веднага щом се разбрало, че е участвал в щурма. Браун изтъкна, че ако твърденията се докажат, това ще е „предателство към всичко, което отстояваме”.

„Фактът, че чикагски полицай е обвинен в нападение срещу американската демокрация ме отвращава”, каза още Браун.

При щурма на Капитолия загинаха петима души, а стотици бяха ранени.

Щурмът на Капитолия в снимки

CNN: Атака срещу демокрацията

ДЕМОКРАЦИЯ ПОД ОБСАДА: Светът осъди безпрецедентния бунт в САЩ (ОБЗОР)

Източник: БТА