Изпитът по математика е планиран за петък

Повече от 111 000 ученици от седми и от десети клас се явиха на Националното външно оценяване. Отново изпитите се проведоха при строги мерки срещу COVID-19. Имаше и деца под карантина - общо  70 в страната, които решаваха теста в изолирани класни стаи.

Изпитът на десети клас започна в 08.00 ч., а час по-късно влязоха и седмокласниците. И докато тестът след седми клас е традиция, то този за десети се проведе за първа година, въпреки че от месеци родители и ученици призоваваха препитването да отпадне заради дългото онлайн обучение.

 „Против съм, защото няма смисъл. След две години ще имаме още една матура. Бях притеснен в началото”, сподели ученикът Калоян.

Над 111 000 ученици от VII и X клас се явяват на националното външно оценяване

Оценките целят само проверка на знанията и набелязване на пропуските, по които да се работи в следващите години.

 „За тях това е един рутинен изпит. Този изпит вероятно ще послужи за някакви анализи, които Министерство на образованието ще направи”, обясни Валентина Николова, директор на 125 СОУ.

 

 

На излизане повечето десетокласници бяха доволни от представянето си.

Изпитът в седми клас е и с по-голям залог - оценките служат за вход за влизане в избраната гимназия. Затова и седмокласниците днес бяха по-притеснени.

МОН: Външното оценяване след Х клас няма как да бъде отменено

За първа година в един и същи ден се провеждат две външни оценявания за различни випуски. За да няма струпване, децата влизаха и излизаха през различни входове, а изпитите се провеждаха на различни етажи.

Учениците стояха с маски през цялото време и бяха само по 10 в класна стая.