Планът е наречен Антивирусна програма за пандемии

Американското правителство обяви, че ще отдели 3,2 милиарда долара за ускоряване проучванията и разработките на лекарства за лечението на COVID-19, които до една година да получат разрешение от Администрацията по храните и лекарствата и да влязат в употреба.

Планът е наречен Антивирусна програма за пандемии. С нея американското здравно министерство цели бързо разработване на ефективни антивирусни лекарства, които да могат да бъдат използвани в домашна обстановка и да  предотвратяват  необходимостта от болнично лечение или смъртни случаи. 

Нови антивирусни препарати, които облекчават болестта и намаляват вероятността от смърт от COVID-19, особено медикаменти, които могат да бъдат приемани през устата и използвани в домашни условия навреме, биха били мощни инструменти в борбата с пандемията и спасяването на живота, казва д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести.

Той отбелязва, че  за много от вирусите, които създават опасност от пандемии, реално няма големи възможности за лечение. Според него  ваксините продължават да бъдат най-важната част от борбата с COVID-19, но антивирусните лекарства са „важно допълнение“, особено за хората с определени здравословни проблеми, за които ваксините са по-малко ефективни.

Усилията ще бъдат насочени към изследвания и на други вируси с пандемичен потенциал и ще бъдат финансирани от американския спасителен план.

Източник: БНР