Вижте какви са те

Изключително рядко древно селище на 8 000 години откриха археолози по трасето на главен път Е-79. То е с нетипични сгради в кръгла форма и се намира близо до изхода на „Искърското дефиле”. Учените на място се сблъскаха и с много загадки.

Археолози с уникални находки от крепостта "Вишеград" (ВИДЕО)

В края на спасителните разкопки археолозите търсят отговорите на три загадки. Първата е защо в жилищна постройка са били погребани хора. Точно как се е случил процесът на опалване – преди или след погребението, тепърва ще се интерпретира.

 

 

Едното открито тяло е в нетипична поза. Ръката е върху лицето, а отгоре му е положен камък - вероятно ритуал срещу вампирясване, смятат учените. Според антрополозите и двете тела са на мъже.

„Да, но единият има прекрасни женски обеци”, разкри Георги Ганецовски.

Най-старата гробница разкрива подробности за живота на ранните хора

Те са изработени от бронз и имат инкрустиран малък, все още светещ на слънцето кристал. Находките са много.

„Имаме няколко периода - като последният - Средновековието, почти е унищожил халколитните, ранножелезните пластове и ями и раннонеолитните, което е интересното в този район. За първи път се хваща и то ранен неолит”, обясни д-р и.н. Вивиана Митева.

Селището е просъществувало от неолита до Средновековието. Според археолозите това означава едно - от 8 000 години. Досега трасето е ползвано за придвижване и търговски връзки.