Учениците са се представили по-добре на изпита по БЕЛ

Излязоха резултатите от външното оценяване след 10 клас. Може да ги проверите на следния линк - ТУК.

Учениците са се представили по-добре на изпита по български език и литература, отколкото на този по математика. Средният резултат по БЕЛ е 22,50 точки от максимум 50 (45%). Успехът по математика е по-нисък – средно 13,84 (27,68%). Девет ученици имат нула точки и по двата предмета. И на двата изпита нито един не е постигнал максимален резултат.

Само трима ученици имат 48 от 50 възможни точки на изпита по български език и литература. 26 са работите с нула точки.

Стана ясно, че десетокласниците лесно извличат информация от текст и таблица при задачите с избираем отговор, но имат проблем при обработването на информация, когато от тях се изисква свободен отговор. 86% от учениците знаят речниковото значение на думите. Близо 2/3 от тях са показали, че могат да формулират един или два кратки контрааргумента по дадено твърдение.

Много от десетокласниците са предпочели да пишат теза, без да я обвързват с откъса от посочения изучаван художествен текст. 18% от тях не са се справили със задачата за редактиране.

Скандални нарушения на изпита по БЕЛ след 4 клас

Задачите по математика проверяваха усвоените знания и придобитите умения за разбиране на понятия, прилагане на математически свойства и теореми и др. С максимален брой точки са 29 десетокласници, 285 не са решили правилно нито една задача, съобщават от МОН.

Сред регионите с най-високи резултати и по двата предмета се нареждат София, Смолян, Варна, а на опашката остава Разград. Прави впечатление силното представяне по математика на десетокласниците от Ямбол и от Кърджали, които по български език и литература са показали значително по-ниски резултати в сравнение с учениците от останалите региони.

МОН дава стипендии на отличниците на матурите

Училищата с най-високи резултати и по двата предмета са предимно математически и езикови гимназии от големите градове – София, Бургас, Пловдив, Варна, Русе. Място сред тях по математика са намерили също ПГ „Св. Климент Охридски“ в Елхово, както и СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Неделино.

На национално външно оценяване по български език и литература се явиха 48 809 десетокласници, а по математика – 48 334.

Данните от националното външно оценяване ще бъдат част от подготвяния анализ на средното образование. Служебният екип на МОН ще предложи конкретни промени при тези изпити за следващата година.