Помощта за юни и юли ще струва на държавата 120 млн. лв.

Удължават и променят мярката 60/40. Държавата ще подпомага пострадали от COVID-кризата бизнеси и през юни и юли. Правителството, работодателите и синдикатите обаче решиха да разделят финансовата подкрепа на две.

За пръв път мярката 60/40 бе въведена в началото на март 2020 г. Оттогава бе променяна многократно. Този път социалните партньори решиха да я разделят на две. Държавата предлага, ако фирма докаже спад на приходите над 40%, да продължи да получава компенсации за заплатите - 60 на сто от осигурителния доход. При спад над 30% компенсацията да е половината от осигурителния доход.  Помощта за юни и юли ще струва на държавата 120 млн. лв.

 „При 30% спад в оборота, държавата ще подпомогне 50% от осигурителния доход за лицата, попадащи в икономическите дейности. При спад в оборота с 40%, помощта от държавата ще се запази в съотношение 60/40”, обясни заяви министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Досега по мярката 60/40 кандидатстваха бизнесите с поне 20% спад в оборота. С промените обаче този праг се вдига до 30 на сто. А сред ощетените са мини „Марица – Изток”. Което накара КТ „Подкрепа” да не се съгласят с новите условия.

 

 

„В мините спадът е с около 22%. Лобистки беше намалено ДДС-то от 20 на 9 процента. В този обхват се включва бирата и виното, което ще струва на държавния бюджет 234 млн. лева, а не можем да намерим 20 милиона лева за 2 месеца компенсации за мините”, смята Ваня Григорова.

Тристранката даде зелена светлина за електронните направления и рецепти

Спадът в оборота за юни и юли ще е на база на приходите от същите месеци през 2019 година. А това сериозно притесни собствениците на хотели по Черноморието.

„Тогава беше така наречения бум на туристи преди COVID. За съжаление, тогава големите туроператори извършваха авансови плащания. В началото на сезона хотелите имат приходи и следващите вече ги получават след септември, октомври, ноември и се стига до Нова година”, обясни хотелиер.

Това лято картината изглеждала далеч по-различна, обяснява собственикът на един от хотелите на "Златни пясъци".

„В момента всички са онлайн продажби, на място се плаща всичко, т.е. приходите се получават веднага и финансово излиза, че с по-малко туристи има повече оборот”, каза той. Затова предлага помощта за туризма да се пресмята по друг критерий:

„Да се гледа на база реализирани нощувки - защото това е показателно, че в хотела наистина е имало спад”.

Работодатели и от други сектори изразиха резерви към новия вариант на мярката 60/40.